Prosvjednici u Hong Kongu načinili živi lanac 30 godina nakon “baltičkog puta”

Tisuće prosvjednika načinili su živi lanac koji je u petak vijugao kroz Hong Kong, na dan obljetnice glasovitog “baltičkog puta”, lanca koji su baltičke zemlje formirale prije trideset godina u okviru mirnog prosvjeda protiv sovjetske okupacije.

Tisuće prosvjednika u Hong Kongu držali su se za ruke i svijetlili mobitelima u trgovačkim četvrtima glasovitog hongkonškog zaljeva, formirajući živi lanac u znak protivljenja propekinškoj vladi.

Tri baltičke zemlje, danas članice Europske unije – Estonija, Latvija i Litva – slave u petak 23. kolovoza tridesetu obljetnicu jednog od najvećih protusovjetskih prosvjeda s više od milijun sudionika koji su načinili živi lanac dug više od 600 km.

Taj dan – 23. kolovoza – odabrali su kako bi podsjetili svijet na okupaciju baltičkih zemalja temeljem pakta Molotov-Ribbentrop kada je sovjetima dopušteno da s vojskom uđu i okupiraju te tri baltičke zemlje.

Živi lanac u Hong Kongu je najnoviji događaj u okviru prodemokratskog prosvjednog pokreta koji ne jenja ni nakon gotovo tri mjeseca tijekom kojih je Hong Kong zapao u neviđenu političku krizu.

Prosvjedni pokret koji je nastao u lipnju zbog protivljenja nacrtu zakona o izručenju Kini, proširio je svoje zahtjeve.

Ovime pokazujemo svijetu da Hongkonžani nisu bilo tko, rekla je Cat Law, službenica u šezdesetima, i mi možemo ponoviti ono što je učinjeno prije trideset godina, dodala je.

Prosvjednici, među kojima je bilo mladih i starijih, izvikivali su “Oslobodite Hong Kong”.

Zamisao o “hongkonškom putu” iznijeli su prosvjednici aktivni na društvenim mrežama koji već nekoliko dana primjenjuju nenasilnu taktiku kako bi se čuo njihov glas.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.