Prosvjedi u Iranu: U novogodišnjoj noći ubijeno 10 ljudi

Tijekom novogodišnje noći u Iranu je u protuvladinim prosvjedima ubijeno deset osoba i broj stradalih narastao je na ukupno 12, prenose svjetski mediji.

U događajima protekle noći, nažalost, ukupno oko deset osoba ubijeno je u nekoliko gradova, objavila je iranska državna televizija prikazujući snimke protuvladinih prosvjeda.

Prosvjedi su započeli u četvrtak i nastavljaju se unatoč pozivima predsjednika Hasana Rohanija Irancima da mirno prosvjeduju. On je u nedjelju upozorio da se nasilje neće tolerirati. Rohani je pokazao razumijevanje za poruke prosvjednika zbog ekonomske situacije u Iranu, pomanjkanja transparentnosti i korupcije no stao je u obranu rada vlasti.

Iranski predsjednik kazao je kako su građani potpuno slobodni kritizirati vlast ili prosvjedovati… na način koji će voditi poboljšanju uvjeta u zemlji, no upozorio je protiv nasilnih djela.

Unatoč njegovim porukama, prosvjedi su se nastavili tijekom noći i policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike s teheranskog trgu Engheleb. Prema inozemnim medijima dio prosvjednika pribjegao je nasilju paleći automobile i izazivajući štetu.

Mediji izvještavaju i o prosvjedima i u Kermanšahu i Horamabadu na zapadu zemlje, Šahinšaru na sjeverozapadu te Zandžanu na sjeveru zemlje. Prema nepotvrđenim informacijama na društvenim mrežama uhićeno je između 100 i 800 osoba.

Iranski dužnosnici trebali bi se tijekom dana okupiti na hitnom sastanku na kojem će razmotriti sigurnosno stanje u zemlji. Prosvjedi koji su izbili u četvrtak u drugom najvećem iranskom gradu Mašhadu najveći su izrazi nezadovoljstva od velikih skupova tzv. Zelenoga pokreta koji je okrutno ugušen 2009.

Dvoje prosvjednika ustrijeljeno je u nedjelju navečer u protuvladinim prosvjedima u Izehu, na jugozapadu Irana, rekao je lokalni zastupnik Hedajatolah Hademi, a prenosi agencija Ilna bliska reformistima.

Stanovnici Izeha su, kao i u drugim gradovima u zemlji, prosvjedovali zbog gospodarskih teškoća, nažalost dvije su osobe ubijene iz vatrenog oružja, a ima i ranjenih (…) Ne znam jesu li pucali redarstvenici ili prosvjednici, rekao je Hademi.

U nedjelju navečer su dvije osobe poginule i u Dorudu, na zapadu, u izgredu koji je neizravno bio povezan s prosvjedima. Prosvjednici su oteli vatrogasni kamion i pustili ga niz nagib. Kamion je udario u automobil u kojemu su bile dvije osobe koje su smrtno stradale”, rekao je gradonačelnik na državnoj televiziji.

Još su dvije osobe ubijene u istom gradu, ali je viceguverner te pokrajine rekao da policija nije pucala na prosvjednike.

Sukobi su izbili u nedjelju navečer unatoč pozivu predsjednika Hasana Rohanija na mir i osudi nasilja.

Prosvjedi protiv skupoće i vlasti počeli su u Iranu u četvrtak.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.