Prosvjed upozorenja na BHRT-u: Dosta nam je verbalne podrške

Reprezentativni sindikat radnika u BHRT-u, zbog katastrofalne financijske situacije u kojoj se nalaze zaposlenici BHRT-a, najavio je prosvjed upozorenja koji će biti održan u utorak, 28. svibnja u 14:00 sati u zgradi RTV doma.

Iz Sindikata poručuju da se nadaju da će uspjeti sačuvati Javni RTV servis BiH od gašenja, s obzirom na to da se trenutno nalazi u najtežoj situaciji od kada postoji.

Podsjećamo, novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH i dalje stoji zaleđen na računu “Elektroprivrede BiH”, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije. U međuvremenu, političari obećavaju, ali odgovornost ne preuzimaju.

BHRT je od jučer ukinuo 15 emisija iz svog programa, a neke su i skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Ovo je samo početak jer će se uskoro ići i s novim smanjenjima programa. Dodatni problem koji se, poput domino efekta pojavio, je da ova televizija ostaje bez radnika jer ne žele raditi bez plaća, objavio je BHRT.

Nakon toga ćemo vidjeti kakve će biti reakcije, ali nama je zaista više dosta verbalne podrške, obećanja, priča od političara, od vladajuće strukture, nama trebaju konkretani potezi jer ovi ljudi su zaista na ivici egzistencije. Tražimo sada ono što je hitno, pod jedan – isplatu plaća i toplog obroka, kazao je Edis Fočo, potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Radnici su prije 50 dana primili posljednju plaću, a nisu primili ni topli obrok. Uvjeti su katastrofalni, a radnici rade svakako za mizerne plaće.

Kriza u javnim servisima: BHRT ugasio 15 emisija

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiva)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.