Devastiran dio katoličkog groblja na Duvanjskom polju

Prije nekoliko godina je jedinstveno predrimsko delmatsko svetište Mandina gradina u Mandinom Selu na Duvanjskom polju, unatoč postavljenoj turističkoj ploči na kojoj se mogu pročitati informacije o njezinom značenju i njezinoj važnosti, teško oštećeno i djelomično uništeno uz odobrenje hrvatskih političara i blagoslov franjevaca u Općini Tomislavgrad, pišu Ljubitelji duvanjske kulturne i prirodne baštine.

Iz razloga da dobiju glasove Srba u Hercegbosanskoj županiji uoči županijskih izbora, ti su političari potaknuli ponovnu izgradnju (u proteklom ratu srušene) pravoslavne crkvice na vrhu Mandine gradine (dakle, crkva nije obnovljena na starom mjestu) što je dovelo do teškog oštećenja jednog dijela. Da bi lakše dopremio građevinski materijal na vrh Mandine gradine, jedan je duvanjski graditeljski poduzetnik-bagerist probio put kroz taj jedinstveni kulturni, ali i prirodni fenomen i na taj ga način na jednom mjestu uništio.

Po sličnom je scenariju na red došao stari dio katoličkog groblja u Mandinom Selu.

Gradnjom pristupnog puta do kapele bageri su prije nekoliko dana prošli kroz stari dio groblja. Tom su prilikom bageristi na nekoliko mjesta otkrili i uništili stare grobove, polomili kamene križeve koji su bili davno srušeni i zatrpani te izbacili lomljeni kamen sa žbukom od zida i poda neke stare građevine, vjerojatno crkve.

Slučajno ili ne, međugorski franjevac Mario Ostojić, župnik katoličke župe Kongora, kojoj pripada Mandino Selo, nije ovih dana bio na mjestu događaja da spriječi ili zaustavi devastaciju. Ipak, nisu u pitanju grobovi pokojnika za koje netko od živućih župljana plaća mise zadušnice tako da su slobodno mogli pod bagere. A od temelja stare crkve puno je veći interes da se može autom doći do kapele da se na sprovodu ne mora puno pješačiti.

Arheološko iskopavanje u takvoj brzoj akciji nije izvedeno, jer ga Općina Tomislavgrad i Župa Kongora nisu ni planirali. Ono bi bio samo usporilo i poskupilo radove. A, kao, Hercegbosanska županija ima plaćenog ministra kulture utjelovljenog u Anti Tadiću iz Tomislavgrada. Zbog toga su savjesni i časni Duvnjaci obavijestili Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode u Sarajevu (jer Hercegbosanska županija jedini nema takvu instituciju) i Povjerenstvo za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine da se izvode građevinski radovi u starom dijelu groblja, ali šteta je učinjena prije uviđaja nadležnih službi. U Općini Tomislavgrad se ponovno pokrenula rasprava tko to od Duvnjaka obavještava državne institucije i medije, a ne tko to od Tomislavmalograđana čini, dopušta i ne sprječava kulturocid po čemu je ta općina nadaleko poznata.

S obzirom na dosadašnju praksu već se sada može reći da, kada službenici iz Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sarajevu dođu na uviđaj na terenu, isti neće napraviti ništa osim zaraditi koju dnevnicu.

To najbolje može potvrditi arheolog Ante Vujnović koji je do polovice prošle godine bio ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Sarajevu, a da nije barem sankcionirao očigledne višegodišnje organizirane nelegalne pljačke i devastacije od strane detektoraša na predrimskom Delminiju na obližnjoj planini Lib. Isto tako, to može potvrditi i njegova supruga, također arheologinja Josipa Penava, koja je radila u Komisiji za nacionalne spomenike u Mostaru, a da nije uspjela proglasiti predrimski Delminij nacionalnim spomenikom kulture, iako se to radi samo potpisima članova tog povjerenstva.

Kada bi Lib bio proglašen nacionalnim spomenikom kulture ili nacionalnim parkom prirode onda se ne bi moglo ni pomisliti da na njemu budu novi repetitori za televiziju i mobitele te planirane vjetroelektrane. Nelegalni ulazak detektoraša u arheološke zone na Libu u takvoj bi se situaciji tretirao kao ulazak civila s puškama u banke i trgovine.

Prema pučkoj tradiciji u katoličkom groblju u Mandinom Selu stajala je stara crkva koju su srušili Turci, a sudeći prema imenu sela ta je crkva bila posvećena svetoj Magdaleni, pučki rečeno Mandi. Upravo su rodom iz Mandinog Sela političari Ivan Vukadin, nekadašnji predsjednik Općine Tomislavgrad i aktualni predsjednik Hercegbosanske županije, i Ivica Šarac, po struci povjesničar(!?), a po dužnosti pomoćnik načelnika i šef Službe za zajedničke poslove u Općini Tomislavgrad. Umjesto da svojim dužnostima i ovlastima budu glavni čuvari i pokrovitelji zaštite spomenika kulture barem u svome selu, upravo oni ne sprječavaju devastacije ili je potiču tako što okreću glavu od toga. Bilo bi poželjno da to demantiraju. Naravno ne riječima nego djelom.

Ne može se reći da političari na vlasti u Tomislavgradu na čelu s aktualnim načelnikom Ivanom Buntićem nemaju svoju viziju kulture i da je ne podupiru. O tome svjedoči organizacija svečanog obilježavanja 1100. obljetnice krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava koje će se održati sljedeće godine.

Prema jednoj teoriji krunidba je bila upravo na Duvanjskom polju zbog čega su Duvnjaci u 20. stoljeću dva puta preimenovali svoje središte Duvno (i tako potisnuli najstariji toponim u Bosni i Hercegovini) u Tomislavgrad. Problem je taj što na Duvanjskom polju dosad nije otkrivena nikakva starohrvatska crkva, a kamo li ona u kojoj bi bio okrunjen Tomislav kraljevskom krunom. Dok švicarski misionar i duvanjski franjevac Ante Pranjić bude vršio raskopavanja i zatrpavanja bagerima, kao u slučaju temelja starokršćanske crkve u Kovačima ili foruma Delminija, neće nikad biti istražena nikakva stara crkva, a kamo li iz Tomislavovog doba.

Dok se znanstvene institucije u više gradova u Republici Hrvatskoj pripremaju u organizaciji znanstvenih skupova i izložbi povodom obilježavanja 1100. obljetnice krunidbe kralja Tomislava, ekipa međusobno izabranih umjetnika i svećenika u Udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH ‘Stećak’ iz Tomislavgrada iz svega srca želi ‘uprizoriti krunidbu kralja Tomislava na Duvanjskom polju i u tu su svrhu proveli opsežna istraživanja ranohrvatskog razdoblja kako bi se napravila odgovarajuća odjeća i kruna’.

Ako već ljudi uključeni u tu manifestaciju u Duvnu ili Tomislavovom guvnu nisu dosad uspjeli otkriti krunidbenu crkvu, ostaje im barem da zaključe u kojem je dijelu Duvanjskog polja Tomislav bio okrunjen. Za nadati se da se neće posvađati u čijem se selu to dogodilo i da će uspjeti naći kompromisno rješenje.

S obzirom na to da je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije rodom iz Mandinog Sela i da samo on može obilato financijski blagosloviti tu manifestaciju, najlogičnije je da se, barem za ovu prigodu, zaključi da je Tomislav okrunjen u crkvi svete Mande. Upravo onoj crkvi koja se krije u onom dijelu katoličkog groblja čija je devastacija zasad uspješno provedena, stoji u priopćenju Ljubitelja duvanjske kulturne i prirodne baštine kojeg prenosi Ramski vjesnik.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Kada Hrvati svoju bastinu ne cijene, nema nama buducnosti. Pitam se, kako covik moze protiv sebe raditi?. Nesvatljivo. Sto neprave katolicku kapelu na tom mistu, da se nekaze da tu Hrvata nikada nije postojalo. Kakva je to glupost, zbog glasova graditi bogumilje za druge narode, a svoje nistiti?. 😐

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.