Kriza u javnim servisima: BHRT ugasio 15 emisija

Uslijed krize javnih servisa, Radiotelevizija BiH (BHRT) u ponedjeljak, 27. svibnja, ukinula je 15 emisija iz svog programa, a kako je najavio direktor Belmin Karamehmedović neke od emisija će biti i skraćene.

Na popisu 15 emisija koje se ukidaju su: “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak s Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Kako je Karamehmedović ranije izjavio za medije, ovakva mjera je i prvi korak ka mogućem definitivnom gašenju ove televizije.

Doslovno smo na koljenima. Nismo u mogućnosti ostvariti prava koja nam je zakon zajamčio u smislu financiranja od 2017. godine, moramo polako gasiti program. Pitanje je dana koliko možemo ovako trajati, rekao je Karamehmedović.

Novinar Zvonko Komšić također se oglasio na platformi X.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radiotelevizije Federacije BiH stizao pripadajući postotak RTV pristojbe kako ga je zakon definirao, dok bi nakon potpisa ugovora Radiotelevizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV pristojbe prekinuta, naveli su.

Istaknuli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 milijuna KM.

Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radiotelevizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo na temelju postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV pristojbe, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije idućeg tjedna da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, članak 18. Zakona o javnom sustavu BiH i član 57. Zakona o Radioteleviziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istaknuli su iz FTV-a.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.