Proslavljen Dan ŽZH i HZHB: I danas je potrebno snažiti nacionalne politike

Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u srijedu su svečano proslavljeni u Širokom Brijegu.

Proslavu je organizirala Vlada ŽZH, a program je u 11 sati započeo polaganjem vijenaca i molitvom na Trgu širokobrijeških žrtava. Prvi vijenac položili su predstavnici županijske vlasti u ŽZH, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i predsjednik skupštine ŽZH Ante Mišetić, dok je molitvu predvodio širokobriješki franjevac fra Stipe Biško.

Zdenko Ćosić u izjavi za medije naglasio je da je 18. studenoga, dan u kojem se obilježava utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, uzet i kao Dan Županije Zapadnohercegovačke. Ćosić je istaknuo da postoje brojne paralele ondašnje i današnje situacije u kojoj žive Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Ako bismo se vratili u ondašnji politički i društveni kontekst, mogli bismo povući paralelu s današnjim političkim stanjem u Bosni i Hercegovini. Tada smo imali nacionalističku i imperijalističku politiku iz Beograda, koja je svoj fokus stavila na Bosnu i Hercegovinu, s namjerom da je pokori i priključi toj krnjoj Jugoslaviji. Mi smo se tada suprotstavili, izjavio je Ćosić.

Ćosić je dodao da su se Hrvati na osnivanje HZHB odlučili nakon osnutka drugih nacionalnih institucija unutar Bosne i Hercegovine.

Kad su osnovane nacionalne institucije drugih naroda unutar Bosne i Hercegovine, Srpska Republika Bosna i Hercegovina početkom 1991. godine, zatim Nacionalno vijeće za obranu muslimanskog naroda, također 1991. godine, tada smo vidjeli da nemamo drugog izlaza, s obzirom na tada već zahuktalu agresiju na Republiku Hrvatsku te na incidente koji su se događali u BiH. Osnovali smo Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kao jedan okvir zaštite i prostora i naroda, naglasio je Ćosić.

Zdenko Ćosić

Hrvatska zajednica Herceg Bosna bila je okvir zaštite prostora i naroda

Predsjednik Vlade ŽZH objasnio je da se u tom vremenu jasno vidjelo širenje srpskog nacionalizma te se moglo vidjeti i namjere tadašnje beogradske politike.

Raspadom Jugoslavije, u Bosni i Hercegovini brojčano većinski narod preuzima isti taj koncept i pokušava dokinuti konstitutivnost jednog naroda. Tako i danas možemo reći da je potreba snaženja nacionalnih politika, u smislu zaštite opstojnosti i konstitutivnosti, izjavio je Zdenko Ćosić.

Ćosić je dodao da su oni koji danas kritiziraju utemeljenje HZHB isti oni koji su neovisnu Bosnu i Hercegovinu prihvatili kad više nisu imali drugog izlaza.

Tadašnja muslimanska politika predvođena Alijom Izetbegovićem i strankom SDA jasno je imala koncept konfesionalnog jedinstva muslimana u cijeloj Jugoslaviji. Znamo da su sporazumima s Beogradom pokušavali na bilo koji način sačuvati Jugoslaviju. Jedino su Hrvati bili ti koji su zagovarali samostalnost Bosne i Hercegovine, što su potvrdili i Referendumom o neovisnosti Bosne i Hercegovine i svim svojim potezima. Evo, i danas se taj lažni patriotizam iz Sarajeva pokušava okomiti na Hrvate zato što su im remetilački čimbenik u njihovim projektima dominacije jednog naroda u Bosni i Hercegovini, zaključio je Zdenko Ćosić.

U Kinu “Borak” u Širokom Brijegu održana je svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

Proslava Dana Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dana Županije Zapadnohercegovačke nastavljena je u Kinu “Borak”, gdje je održana svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Brojnim nazočnima obratili su se predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić, koji je svečanu sjednicu proglasio otvorenom, zatim bivši predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić te predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Ante Mišetić upozorio je na važnost zajedništva Hrvata u vremenu u kojem se nalaze, ali je istaknuo da zajedništva nema bez žrtve.

Riječ “zajedništvo” bez riječi “žrtva” ne znači ništa, istaknuo je Mišetić na početku obraćanja, dodajući da se okupljeni danas prisjećaju i svih nevinih koji su svoje živote utkali u stvaranje nečega ljepšega i nečega boljega, počevši od Franje Tuđmana, Mate Bobana i Gojka Šuška pa sve do generala Slobodana Praljka.

Zato vas molim da s tom porukom zajedništva i žrtve budemo svjedoci onoga što će sutra doći pred nas, da se skupa držimo jer jedino tako imamo priliku stvoriti ljepšu i bolju nam domovinu Bosnu i Hercegovinu, koja je država hrvatskog naroda i svih ostalih, zaključio je Mišetić prije otvorenja svečane sjednice Skupštine ŽZH.

Svečanu sjednicu glazbenim brojevima uveličao je ženski zbor i tamburaški orkestar Glazbene škole Široki Brijeg.

Program proslave Dana ŽZH i Hrvatske zajednice Herceg-Bosne zaključen je domjenkom za uzvanike u Hotelu “Park” u Širokom Brijegu.

Karamatić o “nedosanjanom snu”: Nadam se da će Dan Herceg-Bosne biti dan državnosti

(www.jabuka.tv)


50 komentara

 • Gdje su branitelji njih su zatjerali u privatnika da rade,i preko granice da oni mogu s mirom uzivat,jadno da nemoze jadnije biti,general praljak oslobodjen optuzbe o HRHB oni slave,sad se zna tko je generale izdavao,udba koja je isad na vlasti

  21
  1
 • Sram vas sve bilo. Dan županije i dan utemeljenja Herceg Bosne je 18.11., i vama uhljebima je teško doći u nedjelju i položiti vijence, pa ste to učinili danas. Mijenjate datume po potrebi, jer vama je sve samo protokol.

  17
  1
 • Evo hadezovci su danas lijepo objasnili kako su nas upropastili time što su nas natjerali da živimo u takozvanoj Bosni i Hercegovini,oni i dan danas hoće da je čuvaju…umjesto da je unište!
  Jugokomunistički ostaci koji se vežu i sa crnim vragom protiv Hrvatske nezavisnosti!
  Gospodo vi ste izdajnici hrvatske stvari!
  HRVATSKA HRVATIMA

  12
  1
 • Govna jedna ni jedan od vas tu nije zasluzio da bude, jedini posteni clan HDZ, nazalost vec bivsi je Andjelko Mikulic, ostalo sve je za dobar kur*c i popisat.

  10
 • ljudi… ove face imaju od 3000KM pa nadalje…plaće
  kad se voze…svena račun nas….
  kada jedu…sve na račun nas….
  još im konobar spakira da ponesu djeci….
  a dijeca se najedu i uče…učeee…
  jer znaju da ih čeka posao u elektru…pošti eronrtu…central osiguranju …i td.
  to su pravi roditelji….
  a ne mi koji kupimo pilete…i za tren ih okreneo na ulju jer nemamo kad… radimo preko vremeno i onda galamimo na dijecu,,,učiii,,,uččiii…a onda BIROOOOOOOOO

  36
  1
 • Ercegovci moji,gledam ove slike i dodje mi da ih pljunem u ove ogavne face!Koju HZ HB oni slave i spominju?Nema je i nece je biti?I ako ju vec slave neka ju slave 18.11.Srbi imaju 9.1.balidzani 1.3.a mi nijedan.Evo prilike nasim politicarima NE SLAVITI 1.3.VEC 18.11.I kad ovi balidzani pocmu roktati to je zlocinacka tvorevina.njima i Incku i svima reci-da je slavljenje toga datuma manji zlocin od onoga po kojemu su nam Balidzani izabrali predsjednika!Sad im je sansa da se dokazu kao domoljubi i da misle dobro nama jadnim ljudima.Ali nema nitko hrabrosti,necu napisati drugu rijec jer mi vec 4.5.kom niste objavili,zato sto svi imaju oraha u dzepu!I sve do jednoga bi ih balidzani smjestili u prdekanu!1.3.Neeee a 18.11.DAAAA!BOG I HRVATI!P.S.nadam.se objavi kom hahahaha

  8
  1
 • ćoja povukao paralelu između devedesetih i danas

  a stanje tvog džepa između devedesetih i danas
  nisi imao ni bicikl, a sad ne izlaziš iz županijskog A6

  dvadeset osam dodina na proračunu
  narodna
  JEDNOM GEGALJ VAZDA GEGALJ

  16
 • A di vam je srbi Dodik, danas Čovićev pajdo, a ljudi ginuli zbog takve politike, i danas im vijence polažu, Bože moj koje licemjerje i pokvarenosti,,

  13
 • Ne huskajte svoj naivni narod protiv nasih partnera i prijatelja muslimana,vama hdz pase ovakvo stanje da stvarate mit i laz o ugrozenosti.S takvom politikom vi gospodo pravite sebi temelje da vladate i mandate brojite ,jer vi ste svi nepismene uhljebe i nista niste u zivotu naucili drugo radit.Poslije vase smjene vi ste obicni zemljoradnici i stocari.

  10
  1
  • kako da ne 3 puta izglasaju svog covjeka, da mjesto diplomate u Vatikan salju muslimana, pisu se kao Hrvati da imaju Dom naroda iako se zovu asmir, keno itd… ali ne hdz huska a oni su nam prijatelji i braca, daj umij se

 • Nakon politike Zdenka i Dragana ce zaposliti Adam Topic. Zdenka da aranzira vijence, a Dragana da ih polaze. Ipak je Dragan malo zgodniji.

  12
  1
 • Jebala vas HRHB. Nikad, nikad budućnosti biti neće dok se budu slavile i obilježavale fantazije ograničenih umova. Nikad! I Praljak i ostali, da vas jebali. U ratu nevinih nema, ima manje i više odgovornih za stradanja civila. I kriv je, jasno da je kriv! Najlakse je neobrazovanoj rulji povjerovati u najgluplji argument – pa ubio se, sigurno nije kriv. Jašta, psiholozi svi odreda postaše pa znaju motive teatralnog ispijanja otrova. Ljudi, dajte vise… Obrazovanje, posao, ekologija, rad, plaće, oni sto nas pljackaju i bogate se na plecima potplacenih radnika, vrtici, profesori, ucitelji, djeca, mladi, stari. To su teme. Jebo vas rat i obiljezavanja ratna, da vas jebo!

  7
  3
 • ovo su leziljebovići pa kad vole herceg bosnu neka primaju i plate iz hb a ne iz federacije i neka daju narodu u herceg bosni da mogu od svoga rada živiti ovo su obični zgubidani o čemu pričaju trideset godina a svaki dan nam gore samo ovim istim i njihovim podmetačim guzica dobro ali njihova djeca ako pročitaju ovo neka se zapitaju trebaju li ih se stiditi

  5
  2
 • Ovde ima jedno 350-400 godina zatvora da su u pravnoj drzavi!! Vidi lopov do lopova, udbaš do udbaša , svoju bi rodjenu mater prodala za 20 maraka!!! Dug zivot i tesku bolest

  6
  1
 • Bilo bi me sramota sa ovima polagati vijence za poginule branitelje. Mjesto pijeteta je na grobljima gdje su i položeni zemni ostaci onih koji su svoj život položili za, danas ne znam za što. Ovo je prošlost i treba se bar jednom godišnje sjetiti njih i odati im počast skupa sa njihovim obiteljima. Ovako je to jedan obični mali ljigavi politički igrokaz skupa sa ovima iz tzv. jednočlanih braniteljskih udruga koje sišu novce iz proračuna. Pitanje svih pitanja su birački spiskovi po kojima muslimana ima više na biračkim spiskovima nego što ima stanovnika, Kod islamista svi punioljetni i svi sa pravom glasa i što je najvažnije nitko nije umro od ’89 do danas. Na muslimanskim biračkim spiskovima u FBiH se nalazi između 500 tisuća i 600 tisuća osoba viška nego što može biti na temelju popisa stanovništva iz 2013. godine. Zašto nitko ne pokreće to pitanje?

 • i klopa u hotel što nije na mostu švedski stol da se i sirotinja malo omrsi ili sendvići kakve su njihove guze da oni moraju samo jesti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.