Karamatić o “nedosanjanom snu”: Nadam se da će Dan Herceg-Bosne biti dan državnosti

Mario Karamatić
Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je jamac opstojnosti hrvatskog naroda, a danas je nedosanjani san, rekao je Mario Karamatić.

Mario Karamatić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i čelnik HSS-a, u izjavi za novinare na proslavi Dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Širokom Brijegu, izrazio je nadu da će ovaj dan uskoro postati danom državnosti jer su se washingtonski i daytonski dogovori pokazali obmanama.

Ja se iskreno nadam, u skoro vrijeme, da će ovo biti Dan državnosti i da ćemo vratiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu dominantno, jer sve što smo potpisali u Washingtonu i Daytonu o pravljenju Federacije su bile obmane, rekao je Karamatić, dodajući da su Hrvati prevareni i izdani.

Karamatić je dodao da je vrijeme da se BiH počne vraćati na početne pozicije.

To je kao loš brak – ako ne ide, najbolje je da svatko ide svojim putem i onda se može funkcionirati, a zajednička djeca ovog braka, tzv. institucije BiH, ako mogu funkcionirati u dvama entitetima, ne vidim razloga zašto ne mogu tako i nastaviti, izjavio je Karamatić.

Čelnik HSS-a dodao je da su svi oni koji su se borili za BiH, ovu državu zamišljali drugačije u odnosu na ono kakva je ona danas.

Mi smo se svi borili za BiH, ali svi smo je malo drugačije zamišljali. Mi koji smo se borili u HVO-u željeli smo BiH kao državu jednakopravnih naroda, oni iz Vojske RS-a željeli su srpsku BiH, a oni iz takozvane Armije BiH željeli su islamističku BiH. Na kraju nitko nije dobio što je želio pa je vrijeme da se raziđemo ili da sjednemo i napravimo državu po mjeri svih nas, oštro  je ustvrdio  Karamatić.

Prema njegovu mišljenju, izborni zakon je linija ispod koje Hrvati u BiH ne mogu ići.

Izborni zakon nije minimalni prag. On je linija ispod koje ne možemo ići, jer su intervencijama visokih predstavnika hrvatski politički predstavnici dovedeni pred zid, odakle ne možemo ni milimetra uzmaknuti. Postoje neke linije obrane s kojih se ne smije uzmaknuti, kao i crte koje se ne smiju prijeći. Nakon što su nam Bošnjaci već treći put svojim glasovima nametnuli čovjeka koji se izjašnjava kao nekakav Hrvat i ne govori hrvatskim jezikom, mi nemamo prava popustiti ni milimetar, a izborni zakon je minimum koji bi zadržao malo želje da pokušamo sačuvati ovakvu BiH, iako sam ja osobno izgubio sve iluzije da se to isplati pokušavati sačuvati, pa je vrijeme da krenemo svojim putem, zaključio je Mario Karamatić u izjavi za medije.

Proslavljen Dan ŽZH i HZHB: I danas je potrebno snažiti nacionalne politike

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.