Proslava ”Divinog dana” na Kedžari

Brojni hodočasnici proslavit će u nedjelju, 3. srpnja, na Kedžari “Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj.

Toga dana središnju svetu misu predvodit će kardinal Vinko Puljić, a svečano misno slavlje uveličat će Etno skupina “Čuvarice”, dok će Divin pozdrav koji govori o Divinom životu izreći mlada djevojka iz Rame Ivana Jozić.

Dan uoči same proslave, 2. srpnja, u 18 sati bit će upriličena misa uočnica koju će predslaviti hercegovački fratar fra Ante Marić.

“Divin dan”, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine.

Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio. Pokopana je na Vran-planini ispred Kedžare u blizini Prozora, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

Diva je ponos i godinama se na toj lokaciji slavi njezin život i njezina smrt za svoje ideale. Diva je tako na neki način primjer svim mladim djevojkama, a također i mladićima, koji započinju neki svoj i kršćanski i bračni život, kako se treba živjeti svoja vjera, kazao je Feni župnik fra Stjepan Pavličević.

Dodao je kako su franjevci iz Rame, odnosno iz župe Rumboci, zadnjih nekoliko godina na Zahumu sagradili Divin dom, gdje je po predaji Diva rođena, i tu je izgrađen jedan kip – skulptura Dive u nekom pokretu razigranosti kao mlade djevojčice.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Vremena u kojem je stradala Diva se vraćaju zahvaljujuci nasim politicarima, izdajnicima i naklonosti MZ i OHR bosnjackom tulumu. Glavnu krivicu snose korumpirani politicari iz reda hrvatskog naroda koji nas obmanjuju punih 27 god, lazu, pljackaju i žrtvuju, guraju u ralje bosnjackog unitarizma i ekstremizma. Sve da bi prekrili svoj kriminal i lopovluk …

  • Jesi li prebrojio zlato, novce, televizor, motike, dikele, grablje,…daj reci šta su ti ukrali pa da ti skupimo pomoć dok prođe sudska parnica kao slučaj Polančec. Nemoj nam brate umrit od gladi, skupit ćemo štogod, pun vrt svega i svačega pa i pšenice, kukuruza. Stvarno mi te žao da su te toliko opljačkali, sve mi se plače

  • Hoce li nam Mario Kordic ukinuti i spomenik Divi Grabovčevoj. Krenuli su od Ulica pa su im sata svetinje na meti.Daj Boze da se varam.!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.