Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

Središnja proslava ”Divinog dana” održana je u nedjelju na Kedžari podno planine Vran na području Parka prirode Blidinje.

Svetu misu u 11:00 sati, pred tisućama okupljenih vjernika, na grobu Dive Grabovčeve predvodio je će biskup dr. Pero Sudar, umirovljeni pomoćni vrhbosanski biskup.

Tekst poruke Dive Grabovčeve pročitala je Monika Džidžić, a misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je Etno skupina ”Čuvarice” iz Rame.

Svake se godine na prvu nedjelju u srpnju slavi spomendan Divinog mučeništva.

Tijelo Dive Grabovčeve pokopano je na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Grob i brončani kip Dive Grabovčeve (Arhivska fotografija)

Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji.

Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine. Tahir – beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.