Proračun HNŽ-a za 2018. “težak” 210,964.632 KM

Na svojoj 67. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) utvrdila je prijedlog proračuna HNŽ-a i prijedlog zakona o izvršenju proračuna za 2018. godinu.

Prijedlog proračuna utvrđen je u iznosu od 210,964.632 KM, što predstavlja povećanje za više od 14 milijuna konvertibilnih maraka u odnosu na plan za 2017. godinu, piše Večernji list BiH.

Razvojna dimenzija

Na toj sjednici posebice je naglašeno kako će proračun i sljedeće, 2018. godine imati razvojnu dimenziju koja se ogleda u izdvajanju još značajnijih sredstava za poticaje u gospodarstvu, ali i turizmu, poljoprivredi te za Zračnu luku u Mostaru. Istaknuto je, također, kako su povećana izdvajanja za različna područja, osobito braniteljsku populaciju, ali i za stipendiranje studenata, prijem vježbenika te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata.

Naglašeno je kako će Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i sljedeće godine nastaviti snažno podupirati općine, posebice njihove značajne infrastrukturne projekte. Nakon utvrđivanja prijedloga proračuna, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije također je dala suglasnost i na financijske planove izvanproračunskih korisnika, čime je u potpunosti zaokružila županijsku financijsku konstrukciju za ovu, ali i sljedeću godinu. Vlada je dala suglasnost na rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije za 2017. godinu u iznosu od 131,573.000 KM, što je u odnosu na financijski plan povećanje od 7,91 posto, odnosno za gotovo 10 milijuna maraka.

Istaknuto je kako će višak sredstva u odnosu na planirana biti najvećim dijelom utrošen za poboljšanje materijalnoga statusa bolničkih i zdravstvenih ustanova u HNŽ-u. Također, Vlada je dala suglasnost i na financijski plan Zavoda, koji za sljedeću godinu iznosi 130,903.000 KM, što je povećanje za 7,36 posto. Na toj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dala je suglasnost i na financijski plan Službe za zapošljavanje za 2018. godinu, koji iznosi 14,134.794 KM, što je povećanje u odnosu na ovu godinu za više od 7 posto.

Također je dana suglasnost i na financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2018. godinu, koji iznosi 4,150.000 KM, te je u odnosu na ovu godinu uvećan za 1,5 milijuna konvertibilnih maraka. Govoreći o usvojenim financijskim dokumentima za sljedeću godinu, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, istaknuo je iznimno zadovoljstvo, prije svega činjenicom što su nastavljeni pozitivni trendovi povećanja njihovih iznosa kod korisnika proračuna.

Vidljivi pomaci u HNŽ-u

“Zahvaljujući dobrom radu i domaćinskom odnosu prema javnim sredstvima, povećali smo prihode koji su nam na raspolaganju, kako u proračunu Hercegovačko-neretvanske županije tako i u financijskim planovima izvanproračunskih fondova. Sredstva smo usmjerili prema različnim potrebama građana i vjerujem u to kako će u godini koja je pred nama biti još vidljiviji pozitivni pomaci u našoj zajednici”, kazao je predsjednik Nevenko Herceg.

Također, Vlada je na 67. sjednici donijela odluke kojima je omogućena isplata dodatnih milijun konvertibilnih maraka za rješavanje pravomoćnih sudskih odluka kroz izvansudske nagodbe. U 2017. godini Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je za tu namjenu ukupno izdvojila 3,000.000 konvertibilnih maraka.

Tako je Vlada HNŽ-a u predviđenom zakonskom roku usvojila najbitnije financijske dokumente Hercegovačko-neretvanske županije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.