Pronađene kosti pripadaju Antoniji Bilić!

Kosti pronađene na smetlištu kamionskog parkirališta u selu Furaje pripadaju Antoniji Bilić, potvrdili su na konferenciji za novinare u karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

 

Prva informacija glasila je kako će rezultati brze genomske analize DNK biti gotovi u četvrtak ujutro. No, to je opovrgnuto.

– Odmah su uzeti uzorci bedrene kosti, zubiju i kose i krenulo se s DNK analizom. Nadamo se da će nalaz biti gotov unutar nekoliko dana. Radi se o složenoj analizi, ne može biti gotova večeras. Kada analiza bude gotova, bit će obaviješteni DORH pa zatim i javnost. Vjerojatno će biti u ponedjeljak, ali trudit ćemo se da bude što ranije – kazao je za Dnevnik HTV-a Davor Strinović, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu.

Kako piše Jutarnji.hr, Zagrebački zavod jedan je od najboljih upravo u DNK identifikaciji s obzirom na to da su već identificirali brojne žrtve iz masovnih grobnica nastalih tijekom Domovinskog rata. Jedini u Hrvatskoj rade tzv. mitohondrijsku analizu DNK. Budući da je posrijedi delikatan slučaj, jasno je zašto stručnjaci žele znanstvene dokaze prije nego što potvrde je li riječ o Antoniji Bilić.

Ako pak forenzičari imaju sve kosti umrle li ubijene osobe, ma koliko bile izložene vremenskim neprilikama, mogu već iz kostura odgovoriti na mnoga bitna pitanja: o dobi, visini, postojanju neke ozljede prije smrti, i to bez DNK analize.

Zavod: Riječ o mlađoj ženskoj osobi

Prvi rezultati obdukcije sa Zavoda za sudsku medicinu I kriminalistiku zagrebačke Šalate odaslani su u ruke policijskih istražitelja, a u njima se navodi kako dijelovi ljudskih kostiju pripadaju mlađoj ženskoj osobi.

Stoga sve je više moguće da je riječ o Antoniji Bilić pa nije za isključiti kako će rezultati brze genomske analize DNK već sutra ujutro biti gotovi.

U slučaju da se ni s tim rezultatima ne utvrdi da je riječ o nestaloj djevojci, uslijedit će ona detaljnija i sporija mitohondrijska DNK-a analiza koja će rezultate ‘izbaciti’ za tri dana.

H.K.J. 

Odvjetnik obitelji Bilić: To je nedvojbeno Antonija! 

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić smatra kako je po svimanalizama dokaza sa suđenja Draganu Paravinji i svemu što se sada događanedvojbeno da je kod Modruša pronađeno tijelo Antonije Bilić.

Kako je odvjetnik Ljubičić rekao Hini, još je prije godinu danaupozoravao i pozivao da se ponovno pretraži to mjesto jer je analizakretanja kamiona upućivala na to, ali nitko ga nije slušao. Na pitanje onavodno pronađenim djelovima odjeće Antonije Bilić, Ljubičić jeodgovorio da je Antonijina obitelj uključena u istragu i aktivnosudjeluje u prepoznavanju predmeta i slično, ali ih ne želi zvatitelefonom i opterećivati jer da im je danas iznimno teško.

Jedan od ključnih tragova potrage za Antoniom Bilić bio jesignal njezina mobitela zabilježen u Modrušu te telefonski poziv ocaDragana Paravinje 7. lipnja, baš u vrijeme koje, uz druge nedvojbenoutvrđene činjenice, omogućava da se utvrdi mjesto i vrijeme kada je igdje je Paravinja mogao činiti ili prikrivati već učinjene kriminalneradnje nad Antoniom Bilić.

Izvori bliski istrazi koji su željeli ostati anonimni na jednomod prošloljetnih sastanaka predstavnika HGSS-a u uredu karlovačkežupanije iznosili su podatke koji su suzili mjesto kriminalnog događajana područje između Ogulina i Modruša u određenih pola sata predvečer 7.lipnja prošle godine. No, potraga policije i HGSS-a nije našla traženebiološke tragove ni konkretan predmet, zavjesu iz kabine Paravinjinakamiona.

Analizom svih podataka, posebice dokaza o kretanju Paravinjinakamiona od Drniša do Ogulina i natrag do Splita, utvrđeno je da je vozioautocestom A1- Dalmatinom, stao nakon tunela Male Kapele na odmorištuModrušu 20 minuta, što se sve rekonstruiralo preko nadzornih kamera izapisa tahometra. Po njegovom iskazu, tu je na odmorištu bacio mobitelAntonije Bilić. Zatim je kamionom nešto prije 16 sati sišao s autoceste,što je snimljeno nadzornim kamerama. Došao je u ogulinsku tvornicu”Semmelrock” na utovar, gdje je ostao pola sata. U tih pola sata utovarau 16 sati i tri minute maknuo je tahograf, a u 16 sati i 37 minutaizišao je iz tvornice. Poznato je također da se vraćao prema Splitu, none odmah. Kamere su zabilježile povratak na autocestu koja je uneposrednoj blizini “Semmelrocka” tek u 17 sati i 39 minuta. U 17 sati i22 minute Dragana Paravinju zvao je na mobitel njegov otac, a poziv jesamim uspostavljanjem veze zabilježen na jednom repetitoru kod Modruša.

Analizom podataka utvrđeno je da je bio na području udaljenom 15minuta vožnje od autoceste. Kad se oduzme i dodatnih 15 minuta potrebnihza povratak na autocestu, ostaje pola sata vremena, čime je ograničenopodručje na kojem je fizički mogao biti između 17 sati i 22 minute, kadga je otac zvao, i 17 sati i 39 minuta, kad je ušao na autocestu, a toje područje kod Modruša gdje su jučer pronađene ljudske kosti.

Policija i HGSS završili posao

Oko podneva s mjesta pronalaska kostiju otišle su ekipe HGSS-a, a neštokasnije lokaciju su napustili i policijski istražitelji s novim dokazimakoje su prikupljali satima.

Ipak, kamionsko ugibalište nije ostalonečuvano. Policijski kombi zamijenio je policijski defender s nova dvapolicajca koja su preuzela smjenu i nastavila osiguravati mjestodogađaja. Lokacija je i dalje je ograđena policijskim trakama te jepristup strogo zabranjen.

Sve oči sada su uprte prema Zavodu za sudsku medicinu gdje užurbanorade na vještačenju prikupljenih dokaza i otkrivanju odgovora napitanje: Je li napokon pronađena nestala Antonia Bilić?

M.PUŠIĆ

 

RANIJE

DNA analiza ostataka ljudskog tijela nađenog u utorak na područji oko Josipdola, mogla bi već danas pokazati radi li se o nestaloj Antoniji Bilić, iako izvori iz istrage tvrde da je za analizu potrebno mnogo dulje.

Naime, ukoliko je riječ o žrtvi Dragana Paravinje, radi se o tijelu koje je na otvorenome tek nešto više od godine dana i mala je vjerojatnost da su ostaci toliko degradirani uslijed utjecaja sunca, vlage i ostalih faktora koji narušavaju kvalitetu uzorka.

Zavod za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu posjeduje vrlo kvalitetu opremu za analizu uzoraka DNA, pa bi asistenciju trebali tražiti jedino u slučaju teške degradacije uzorka, što ovdje vjerojatno nije slučaj.
Iz istrage se, međutim, već u utorak moglo čuti da brojne drugi znakovi (odjeća, kosa, itd.) upućuju na to da je doista nađeno tijelo djevojke koja je ubijena prije gotovo godinu i po dana.

N.Š. 


Ispovjed mještana koji su našli ostatke

–  Jučer oko 15 sati išli smo tim putem traktorom. Željko je vozio moj traktor, a ja sam sjedio iza. Vozili smo neki oleander i korito, jasle za konje. Zagledao sam se u nešto bijelo kraj ceste. Izgledalo mi je kao lopta, ali bilo mi je sumnjivo jer znam da tu nema djece. Prišao sam bliže i vidio lubanju. Na njoj nije bilo donje čeljusti – ispričao je Milan Rendulić, mještanin Modruša koji je prvi uočio kosti za koje se sumnja da imaju veze s nestankom Antonije Bilić .

Milan i Veljko dogovorili su se da bi najbolje o svemu bilo izvijestiti njihovog poznanika Josu Pavlića koji je policijski inspektor u PP Ogulin.
– Ubrzo je i on došao na mjesto događaja. On se spustio s druge strane i ušao u žbunje. Našao je kosti i traperice. Mi nismo silazili dolje, to je moglo biti svega dva metra dalje od ceste – kaže Milan Rendulić.

Veljko dodaje da je, kako kaže, kada su vrtili lubanju, uočio žutu gumicu. Njega je to podsetilo na vrpcu kojom žene vežu kosu. Oni ondje rijetko prolaze. Jednom ili dva put godišnje, ali tim zgodama nisu uočili ništa neobično do jučer. Prisjećaju se da je tijekom velike potrage za tijelom Antonije Bilić policija pročešljala i taj dio Modruša. Za ugubalište uz cestu gdje je pronađen skelet kažu da je obično smetlište.

Na mjestu događaja stigao je Mladen Krajačić, zamjenikžupanijske državne odvjetnice iz Karlovca. Policijski inspektor kojirukovodi očevidom izvijestio ga je o dosadašnjim rezultatima današnjepotrage. Od novinara su se zaklonili iza policijskog kombija.

Ipak, uspjeli smo načuti nekoliko rečenica koje je inspektor rekaoKrajačiću. Izvijestio ga je je da su pronašli nekoliko novih tragova. -Sve te tragove mi ćemo izuzeti. Dečki dolje i dalje pretražuju, asvjedoke smo osigurali u Ogulinu – riječi su policijskog inspektora.Istraga se nastavlja.

(H)


JUČER

Dva policajca u policijskoj marici probdjela su noć na kamionskom parkiralištu koje mještani zovu Fulaje, na državnoj cesti D-23, nedaleko Jospidola, odnosno Modruša, mjestu gdje su dan ranije pronađene kosti, pretpostavlja se da bi ti tragovi mogli biti ključni u otkrivanju misterija nestanka Drnišanke Antonie Bilić i zatvaranja slučaja koji javnost prati punih 17 mjeseci.

Prostor je još uvijek ograđen policijskom trakom i pristup je strogo zabranjen. Nešto poslije 7 sati na mjesto događaja stigla je jedna ekipa HGSS-ovaca s potražnim psom, a pola sata kasnije pridružio im je još jedan tim. Oni će češljati teren u potrazi za bilo kakvim materijalnim tragovima, koji imaju veze s jučerašnjim otkrićem kostiju, odnosno nestankom Antonie Bilić.

Iz PU karlovačke nema novih vijesti. Glasnogovornica PU karlovačke Andreja Lenard kaže da će se jučer započeti očevid, nastaviti i danas. Policija je potvrdila da su prvu dojavu zaprimili od građanina, Jutarnji je doznao da se radi o lovcu.

Nešto poslije 8 sati na mjesto događaja je došlo desetak policajaca koji osiguravaju teren. Zabranjuju pristup šikari gdje su pronađene kosti – kako s državne ceste s D23 tako i s travnjaka. Za to vrijeme čuje se glasan lavež belgijskog ovčara, potražnog psa HGSS-ovaca, s kojim se češlja gusta šikara ispod kamionskog parkirališta.

Prema svemu sudeći, nastavak očevida, odnosno istrage na mjestu događaja, mogao bi potrajati cijeli dan. Istodobno, stižu nove neslužbene potvrde, odnosno poveznice između odjeće pronađene na mjestu otkriće skeleta koju je 7. lipnja 2011, na dan kada je nestala, na sebi imala Antonija Bilić.

Miran Rendulić i Veljko Dadasović dvojica su mještana obližnjih sela koji su u utorak u popodnevnim satima prvi uočili posmrtne ostatke u zaseoku Fulaja te o svom pronalasku obavjestili policiju.

Navodno su ondje prolazili traktorom skupljajući drva te su zastali kako bi obavili nuždu. U tome trenutku zatekli su stravičan prizor. Njihov susjed Damir Dračanin kaže da je selom krenula priča o pronalasku posmrtnih ostataka Antonije Bilić, ali je on u svojoj izjavi odmjeren te dodaje kako ništa nije potvrđeno.

M.PUŠIĆ

PREKSINOĆ

Krije li smetlište kamionskog parkirališta u selu Fulaje na državnoj cesti Duga Resa-Josipdol-Senj (D23), nešto prije Modruša, tajnu nestanka Antonije Bilić? Od dana kada je u Drnišu ušla u kamion plave kabine prošlo je 17 mjeseci, a 38 dana otkako je njezin ubojica Dragan Paravinja osuđen na 40 godina zatvora.

Policija je danas u večernjim satima izvjestila o pronalasku fragmenata ljudskih kostiju. Na mjestu događaja odmah se počeo vršiti jedan od najopsežnijih očevida ikada na širem području Karlovca, a pristup bilo kome, pa i novinarima bio je strogo zabranjen. Angažirano je dvadesetak osoba, policajaca, te vatrogasaca koji reflektorima osvjetljavaju teren, kao forenzičara koji u zaštitnim odijelima i s maskma na licima istražuju teren. Očevidom rukovodi Mladen Krajačić, zamjenik županijske državne odvjetnice iz Karlovca.

– Mogu potvrditi da smo pronašli fragmente ljudskih kostiju. Za sada ne mogu reći radi li se o ostacima muške ili ženske osobe. Također mogu potvrditi da se radi o kosturu, koji je pronađen pet do deset metara od parkirališta uz cestu. Ostaci nisu bili zakopani, već su pronađeni na površini. Uskoro ćemo ih prebaciti u Zavod za sudsku medicine u Zagreb, gdje će se DNA analizom utvrditi identitet osobe – izjavio nam je oko 20 sati Mladen Krajačić.


Mjestom se proširila vijest da se radi o ženskom tijelu, jer je navodno jedan seljanin tamo ugledao žensku lubanju. Mjesto se nalazi oko 200 metara od Miljanice, vijadukta autoceste A1 koji tu presjeca državnu cestu.Na mjesto nesreće stigao je vrh PU karlovačka, neslužbeno doznajemo da je tamo bio i sam načelnik Tomislav Kotić. Također neslužbeno,nitko od njih ne isključuje mogućnost da se radi o posmrtnim ostacima Antonije Bilić, ali nitko u ovom trenutku to ne može i potvrditi.

Također, Miljanica je tek nekoliko kilometara udaljena od odmorišta Modruš odmah prije tunela Mala Kapela, gdje je tog 7. lipnja prošle godine točno u 15.40 sati posljednji puta lociran signal mobitela nestale Antonije Bilić.

Sedam dana kasnije novinar je razgovarao s dvije osobe, konobaricom u tamošnjem kafiću i prodavačicom sira na parkiralištu, koje su svjedočile da je Paravinja bio tamo u to vrijeme.

– Ne znam kada je parkirao, negdje u popodnevnim satima možda, ali na kavu je došao točno u 21, to sam sigurna. Ušao je i rekao: ‘Kavu s mlijekom’, te se čudno nasmiješio, rekla bih nacerio.

Vratio se zatim na terasu, sjeo za Coca-Colin stol i pio tu kavu sljedećih pola sata. Ni s kime nije pričao, vrpoljio se i razgledavao – ispričala nam je konobarica prisjećajući se da je tajanstveni gost u večernjim satima tu prao kabinu od kamiona.

Kompletno ovo područje bilo je detaljno pretraživano, no potraga se uglavnom vršila uz autocestu A1.

– Ovdje staju kamiondžije, veliko im je parkiralište, pa im odgovara. Onda tu izbace smeće, pa nastave dalje – rekao nam je mještanin kojega su na mjesto događaja privukla policijska rotacijska svjetla.

Ukoliko je Paravinja doista na kritičnom mjestu izbacio izmučeno i beživotno tijelo Antonije Bilić morao je s Modruša voziti desetak kilometara prema Zagrebu, s autoceste A1 izaći na izlazu Ogulin, te se još desetak kilometara državnom cestom vraćati prema jugu.

MARIO PUŠIĆ
 
Traperice i kosa upućuju na nestalu Antoniu BilićSvoje ozbiljne indicije policajci temelje na pronađenim tragovima, odjeći pronađenoj na mjestu događaja, prije svega trapericama, koje prema opisu odgovaraju onima koje je na dan nestanka nosila Antonia Bilić. Osim toga, na lubanji skeleta navodno su jasno uočili dugu, crnu kosu.

Kako doznajemo od visokog policijskog izvora, tu je lubanju jučer slučajno pronašao lovac koji je odmah pozvao policiju. Policajac koji je prvi stigao na teren zaključio je da bi i ostatak tijela trebao biti u blizini pa se dao u potragu. Ubrzo je pronašao cijeli kostur i spomenute traperice.

Uokolo po granama visjeli su pramenovi kose. Tijelo, prema zasad dostupnim informacijama, nije bilo zakopano, već samo odbačeno.

Odvjetnik obitelji Bilić: Vrlo izvjesno da bi se moglo raditi o Antoniji

Odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić kaže kako ga ne bi iznenadilo ako se potvrdi da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju Antoniji Bilić.

– Treba sačekati službenu potvrdu i utvrđivanje identifikacije. Osobno mislim da je vrlo izvjesno da bi se moglo raditi o tijelu Antonije Bilić. Pronalazak njenih ostataka na tom prodručju bi se uklopio u činjenično stanje utvrđeno tijekom glavne rasprave. Dapače, ako bi se pokazalo točnim da se radi o tijelu Antonije Bilić, onda je posve izvjesno da to još više učvršćuje ispravnost prvostupanjske presude Suda – smatra Ljubičić.

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.