Pronađen grob 34. hercegovačkog franjevca

Grob fra Ante Majića, koji je tako sada 34. hercegovački franjevac, žrtva Drugog svjetskoga rata, za kojega se zna mjesto posljednjega počivališta, pronađen je na blagdan Sv. Paškala, zaštitnika fra Antine rodne župe Vitina.

Prema bilješci groblja zagrebačkog Mirogoja, fra Ante je pokopan u grobnicu Franjevačkog samostana na Kaptolu u Zagrebu, ali na njegovoj grobnici nije pisalo ime niti je do sada otkriven bilo kakav zapis u franjevačkim ljetopisima ili drugim dokumentima.

Fra Ante Majić je, prema svjedočenjima fra Brune Raspudića i fra Ive Sivrića, u skupini od nekoliko svećenika, redovnika i bogoslova vraćen iz Bleiburga te je bio zatvoren u podrumu zajedno s ostalima u Savskoj ulici u Zagrebu.

U nehumanim uvjetima fra Ante Majić se razbolio i na kraju je prebačen u bolnicu Sestara milosrdnica gdje je umro 6. kolovoza 1945. godine od meningitisa.

Zbog ratnih neprilika fra Ante je morao napustiti bogosloviju u Mostaru te se nakon toga upisao na Franjevačku bogosloviju u Sarajevu, a ubrzo i na Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Tu je dočekao kraj rata i povlačenje. Umro je u 23. godini života pred svoju svetu mladu misu.

Kratka biografija

Fra Ante Majić rodio se u Vitini kod Ljubuškog 26. kolovoza 1922. Roditelji su mu bili Jozo i Kata r. Slišković. Krsno mu je ime bilo Dobroslav Augustin.

Pučku je školu završio u Vitini, franjevačku gimnaziju u Širokom Brijegu, a bogosloviju je pohađao na Humcu, u Mostaru i Sarajevu. Studij nije završio jer je kao student-bogoslov sa svečanim redovničkim zavjetima prije toga umro. Vojsku nije služio. U franjevački red stupio na Humcu 29. lipnja 1939. godine. Habit mu je obukao provincijal fra Mate Čuturić.

Jednostavne zavjete položio je na Humcu 30. lipnja 1940. u ruke istoga provincijala, a svečane na Čerinu 29. lipnja 1944. u ruke fra Rufina Šilića.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.