Proizvođač Mozart kuglica otišao u stečaj

Nad kompanijom Salzburg Schokolade iz austrijskog Grödiga, poznatoj po proizvodnji Mozart kugli, otvoren je stečajni postupak.

Pogođeno je oko 140 zaposlenika i 614 vjerovnika. Nije sigurno može li tvrtka nastaviti s daljnjim poslovanjem. Prema pisanju austrijskih medija, tvrtka duguje oko 27 milijuna eura, dok je vrijednost imovine 23,35 milijuna, prenosi Tportal.hr.

Podružnica u Češkoj specijalizirana za pakiranje slastica i hrane nije pogođena stečajem.

Iako je posljednjih godina ostvarena dobit, tvrtku je teško pogodila pandemija korone od 2020., napisao je u ponedjeljak izvršni direktor Christian Schügerl u mailu zaposlenicima i poslovnim partnerima.

Zbog velikog pada turista, događanja i prigoda kao što su proslave rođendana i vjenčanja, potražnja za slasticama iz Salzburg Schokolade je pala – što je dovelo do značajnog pada prodaje. Osim toga, slastičarnice u Beču i Salzburgu ponekad su bile zatvorene tjednima zbog nedostatka turista.

Pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu mogao bi se samo djelomično nadoknaditi u novoj financijskoj godini. Unatoč novim kupcima u inozemstvu i državnoj pomoći, kao i prošle, i ove će godine biti ostvaren značajan gubitak.

Trenutna blokada i značajno povećanje cijene sirovina, energije, plaća, logističkih troškova i materijala za pakiranje bili su daljnji razlozi za otvaranje stečajanog postupka, napisao je Schügerl.

Zahtjev za stečaj koji je podnesen u ponedjeljak šokirao je radnike jer su nedavno čak zaposleni novi djelatnici.

Stečajni upravitelj, kojeg će imenovati sud, uskoro će donijeti odluku o tome kakva budućnost očekuje tvrtku.

Grupa investitora je prije sedam godina preuzela upravljanje tvrtkom, koja je nastala još u 19. stoljeću, a najveći je rast zabilježila nakon Drugog svjetskog rata.

Svjetski poznate kugle Mozart i drugi slatkiši s kojima su bilježili najveće prodajne uspjehe, u Grödigu se proizvode još od 1948. godine.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.