Profesor otkrio koliko jak potres mogu izdržati zgrade u Mostaru

Profesor s Građevinskog fakulteta Majudin Muratović kazao je da su zagrade u Mostaru projektirane su tako da mogu izdržati potrese magnitude do šest stupnjeva prema Richteru.

Katastrofalni potres koji je pogodio Tursku gdje broj mrtvih raste iz dana u dan, a u kojem su se pojedine građevine rušile kao kule od karata pokrenuo je i brojna pitanja o propustima u gradnji, kao i o tome koliko su sigurne naše zgrade i koju bi jačinu potresa mogle izdržati, jesu li sigurnije one novije gradnje ili starije, kakvi su nam standardi prilikom građenja i ono najvažnije koliko se oni poštuju.

U Bosni i Hercegovini još uvijek vrijede standardi iz bivše Jugoslavije koji su doneseni nakon velikih potresa u Skoplju (1963.) i Banjoj Luci (1969.) kada se počelo više voditi računa o potresnom inženjerstvu u bivšoj državi.

Nakon tih potresa doneseni su propisi za gradnju objekata u seizmičkim područjima koji su bili usuglašeni sa standardima nekih drugih zemalja u svijetu, s novim pristupima i metodama, kazao je u razgovoru za Fenu izvanredni profesor s Građevinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru Majudin Muratović istaknuvši kako je u BiH još uvijek važeći standard iz bivše Jugoslavije sa svojom zadnjom modifikacijom iz 1991. godine.

Trenutno se radi, dodaje, na donošenju novih standarda koji su usuglašeni s europskim propisom – Eurocode 8 koji tretira seizmičku analizu građevinskih objekata.

Zgrade u Mostaru mogu izdržati potrese magnitude 5.0-6.0 po Richteru

Nažalost, zbog prizora koje gledamo iz područja u Turskoj i Siriji pogođenih nedavnim katastrofalnim potresom, ukazala se prilika da se ova tema posebno aktualizira u građevinskoj struci.

Primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u sljedećeih 50 godina na teritoriju BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do VII stupnjeva Merkalijeve skale, a zgrade primjerice u Mostaru projektirane su tako da mogu izdržati potrese magnitude 5.0-6.0 stupnjeva po Richteru.

Mostar je otprilike u nekoj seizmičkoj zoni intenziteta potresa VII-VIII i VIII-IX po MCS skali (Merkalijeva skala) što u nekoj gruboj usporedbi odgovara potresima 5,0-6,0 magnitude po Richterovoj ljestvici. To znači da su naši objekti morali zadovoljiti dinamičke proračune za ove intenzitete, rekao je prof. Muratović.

Armirani beton

Što se tiče materijala i same gradnje, napominje kako je kod nas uobičajena percepcija da su objekti od armiranog betona sigurniji na djelovanje potresa, što, kako kaže, ne mora biti uvijek točno.

Obnova Stoca nakon potresa teče po planu

Po njemu, veliki problem kod objekata pri pojavi potresa je njegova masa.

Objekti veće mase na sebe navlače veće, horizontalne, potresne sile pa bi zato bilo poželjno da se dio objekta izvodi od lakih materijala kao što su siporeks, gips ploče i slično, smatra prof. Muratović.

Dodaje i kako se objekti čiji je nosivi sustav od čelika ili drveta bolje ponašaju na djelovanje potresa zbog svoje sposobnosti deformiranja, a samim time i trošenja energije nastale pojavom potresa.

Naravno da danas postoje i posebni sustavi koji se ugrađuju u objekte čiji je osnovni zadatak da potroše što više energije potresa koja je aplicirana na objekt. To su razni sustavi ležišta ispod objekta, apsorbera s podešenom masom, viskoznih prigušivača i sl., čiji je zadatak da troši energiju potresa, kaže Muratović.

Poštivanje propisa i pravila struke

Mišljenja je da u gradnji objekata posebnu pažnju treba obratiti na fazu izvođenja.

Moramo napraviti objekt prema njegovom projektu i ugraditi materijale koji su predviđeni po projektu. To je najosjetljivija faza počevši od modeliranja konstrukcije, njenog proračuna i na kraju izvođenja i održavanja. Tu moramo imati stručne nadzore koji će raditi prema pravilima struke, a i država se mora uključiti sa svojim kontrolama preko inspekcija koje se trebaju pridržavati propisa, ističe.

Napominje i da se građevinski objekti moraju pravilno modelirati, treba se pridržavati propisa, projekte trebaju raditi stručni inženjeri-projektanti, te treba izvršiti reviziju projektne dokumentacije.

Nadalje, u objektima trebamo imati sustav nosivih elemenata čiji je zadatak da preuzmu horizontalne seizmičke sile.

U Turskoj su ga napadali, a sad im je heroj: U njegovom gradu nema štete ni mrtvih

Ako se objekti izvedu prema projektu i s projektom predviđenim materijalima, onda ne bismo trebali imati problema s nekim potresima u budućnosti, rekao je prof. Muratović koji je na pitanje jesu li od potresa sigurnije novije ili starije zgrade samo kratko odgovorio kako o tome “ne bi davao neke paušalne izjave”.

Bosna i Hercegovina je seizmički aktivno područje, ali na sreću nismo imali neke potrese s katastrofalnim posljedicama već dugo vremena. Potres je takvo dinamičko opterećenje na građevinske konstrukcije za kojeg ne znamo ni kada, ni gdje će se dogiditi i kakav će intenzitet imati. Sva iskustva za neku buduću gradnju u seizmičkim područjima ustvari dobivamo iz potresa koji su se dogodili u prošlosti i prema njima donosimo propise u oblasti aseizmičkog građenja, zaključio je prof. Muratović.

Za kraj je rekao i kako bi potresi koji su pogodili Tursku i Siriju, izazvali daleko manje posljedice u npr. Japanu čije je zakonodavstvo u aseizmičkom građenju vrlo strogo i rigorozno.

(Fena)

19 komentara

 • Pa sve sto je građeno pod Titovom vlascu je vrijedno. Morali su ga poslusati i nisu od tih novaca određenih za tu namjenu smjeli krasti.
  Danas , je sve gol lopov do lopova.
  Uzimaju i kradu i grade sebi viletine, bazene itd. Do jucer bio u lavoru.

  • 11:35 , haha a svi pored napravljene zgrade napravili sebi vikendicu, kuću..
   A mogu reći ,,sve što je građeno pod Austo-ugarskom vlašću je vrijedno ” , a titovo i ovo isto s…. drugo pakiranje

 • Eto nisu smili krasti pa u Crnogorskom dobrotresu popadali hotelski objekti novogradnje. Trebalo je napraviti i koju vikendicu za guzonje. U Mostaru na skoro svakoj zgradi imaš mimo projekta izgrađen kat za ondašnje pripadnike udbe i kosa. Toga kata nije bilo nigdje u evidenciji. Ne seri o govnetu

 • Sve polazi od skolstva,gimazija ,strukovna srozana ,isto tako fakulteti ,danas svak svasta upisuje i zavrsava,nema nekog kriterija ko prije …neka nama jos starih inzenjera koji su završili do prije rata ,ovo sve sto je zavrsilo pogotovo unazad 10 ak godina je zavrsilo s jako losim znanjem odnosno nezanjem…
  Danas uz malo muke eto ti inzenjera ,gradevine, strojarstva ,odvjetnika,lijecnika ,dokotrata sve je srozano sve … pogotovo u BiH,Hrvatska se nekako drzi kod njih je najgori Osijek po niskim kriterijima ,pa ko ne uspije ide u Osijek ili BiH ,Sarajevo ,Banja Luka ,Mostar sve je to jad … zdravstvo i usluga nikakva, pravde nema, skolstvo degradirano,narod je postao grozan rugljiv, zavidan, ismijava druge i drugačije a svako malo u Crkvi po trecim redovima, bas nespojivo 😔zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme, stanovi, vile sve je to ukradeno, vecinom…ne pada jabuka daleko od stabla, vecinom kakvi roditelji takva i djeca, zapamtite….pun grad interesđija, i sponzorusa pun nazalost ,nema ljubavi ,postenja vise …i sada nam vlada UDBA i skoj preko partijasa HDZ-a..ta Tudman je bio partizanski oficir…jada …zasta se borise nasi branitelji,ustase ,hossovci ,HVO ,zasta ,za lopove ,udbase ,zalosno …Gorankici , Nakici,Čolaci itd imaju privilegije samo takve jer su povezani partijom,ratni profiteri,desenicarka sam ,ali ovaj kapitalizam je cisto sr…neprvada vlada ,zato od ko moze vani …a nije lako otici…same veze vladaju ,vezice ,od dobivanja poslova ,stipendija ,same HDZ veze …jadni smo mi , infrastruktura nikakva …mi smo trusno područje i moramo naučiti zivjet s tim ,nazalost potres se ne moze predvidjeti i to nam je hendikep ….ali Hercegovina je trusna ,mozda ne tako kao Turska ali trusna je ,nazalost ovdje vlada mafija pa i u gradevini imate svakakvih gradevinara ,investitora ,nadzora itd,pogotovo ova mladarija …koja je završila ..svega 2%su korektno zavrsilo ovo ostalo zalosno ,ali takvi odose u drzavne firme ,u privatnika moras nesto znati …neka nama starih inzenjera jos malo jer ova mladost je zalosno ,u svakoj bransi je tako nazalost ..a sve polazi od srednje škole gdje je inflacija petica ,na fakultetima kriterija vise nema …tuga i zalost ..ko ima veze njihova djeca rade u EP ,Eronetu ,Opcini dok drugi sute i trpe ..nepravdu strpljivo podnositi ali dokle… pogledajte koliko lopova a zatvori prazni ..ovo je lazna demokracija,ne postuje se ni covjek ni zivotinje 🏠♥️🇧🇦🇭🇷

 • Tako je Elizabeta ,sve same veze vladaju ,danas fakultet nije jamstvo uspjeha u zivotu….problem je nepravda ,korupcija ,udbaski sistemi koji vlada vec 60 godina ovdje .To je problem ,nema lustracije ,nema naprijed …samo interes vlada i kod mladih i kod starih nazalost ,a narod grozan pogotovo ovi u adeze partiji

  • Sve polazi od skolstva,gimazija ,strukovna srozana ,isto tako fakulteti ,danas svak svasta upisuje i zavrsava,nema nekog kriterija ko prije …neka nama jos starih inzenjera koji su završili do prije rata ,ovo sve sto je zavrsilo pogotovo unazad 10 ak godina je zavrsilo s jako losim znanjem odnosno nezanjem…
   Danas uz malo muke eto ti inzenjera ,gradevine, strojarstva ,odvjetnika,lijecnika ,dokotrata sve je srozano sve … pogotovo u BiH,Hrvatska se nekako drzi kod njih je najgori Osijek po niskim kriterijima ,pa ko ne uspije ide u Osijek ili BiH ,Sarajevo ,Banja Luka ,Mostar sve je to jad … zdravstvo i usluga nikakva, pravde nema, skolstvo degradirano,narod je postao grozan rugljiv, zavidan, ismijava druge i drugačije a svako malo u Crkvi po trecim redovima, bas nespojivo 😔zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme, stanovi, vile sve je to ukradeno, vecinom…ne pada jabuka daleko od stabla, vecinom kakvi roditelji takva i djeca, zapamtite….pun grad interesđija, i sponzorusa pun nazalost ,nema ljubavi ,postenja vise …i sada nam vlada UDBA i skoj preko partijasa HDZ-a..ta Tudman je bio partizanski oficir…jada …zasta se borise nasi branitelji,ustase ,hossovci ,HVO ,zasta ,za lopove ,udbase ,zalosno …Gorankici , Nakici,Čolaci itd imaju privilegije samo takve jer su povezani partijom,ratni profiteri,desenicarka sam ,ali ovaj kapitalizam je cisto sr…neprvada vlada ,zato od ko moze vani …a nije lako otici…same veze vladaju ,vezice ,od dobivanja poslova ,stipendija ,same HDZ veze …jadni smo mi , infrastruktura nikakva …mi smo trusno područje i moramo naučiti zivjet s tim ,nazalost potres se ne moze predvidjeti i to nam je hendikep ….ali Hercegovina je trusna ,mozda ne tako kao Turska ali trusna je ,nazalost ovdje vlada mafija pa i u gradevini imate svakakvih gradevinara ,investitora ,nadzora itd,pogotovo ova mladarija …koja je završila ..svega 2%su korektno zavrsilo ovo ostalo zalosno ,ali takvi odose u drzavne firme ,u privatnika moras nesto znati …neka nama starih inzenjera jos malo jer ova mladost je zalosno ,u svakoj bransi je tako nazalost ..a sve polazi od srednje škole gdje je inflacija petica ,na fakultetima kriterija vise nema …tuga i zalost ..ko ima veze njihova djeca rade u EP ,Eronetu ,Opcini dok drugi sute i trpe ..nepravdu strpljivo podnositi ali dokle… pogledajte koliko lopova a zatvori prazni ..ovo je lazna demokracija,ne postuje se ni covjek ni zivotinje 🏠♥️🇧🇦🇭🇷

 • Bravo Elizabeta. Samo ću dodati – kada bi bio epicentar u Mostaru onakve snage ko u Turskoj, pa čak i nešto manji, čitav bi Mostar bio srušen, ponajviše Rudnik koji je izgrađen na rudniku, ali bi to stvorilo gadan rascjep, cesta nikako ne bi bilo, pogotovo ovih što su ih radili Brina i “ljepotan” Denis, i sve bi se spušilo do Dubrovnika i Crne Gore jer je takav teren, ali naši “stručnjaci” o tome ne razmišljaju, ne pričaju, ali to je tako. I još nešto, kada bi se ljeti to dogodilo u Mostaru nije isključeno da bi proradio vulkan (područje Huma). Izdržala bi sve to jedino Draganova vila. I možda dvori dr. Šarića. Nevesinje bi nestalo, Blagaj, Stolac, Čapljina bi možda malo bolje prošla, Ljubinje upitno da bi imalo spasa, iako njima i tako i tako nema spasa, spas bi bio u Međugorju (tu je super tvrd teren, nekarakteristično za Hercegovinu). Široki Brijeg i Grude ne bi toliko stradali. I ne trebaju. Oni su sjedište Udbe, tu i Bakir pere pare preko prijatelja P. Ć. i drugih svojih kadrova. Ljubuški? E s njima se ništa ne zna ni što se potresa tiče, pa ih je bolje ostaviti po strani kada su već na neki svoj način toliko nastrani.

  • Nezelim se znojiti pa necu ni citati ovo sve napisano. Moj komentar , boze sacuvaj nas od zestoka zemljotresa jer mostara vise nece biti tada. Misljenje struke nije bitno , tada ce svima biti sve jasno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.