Produžen rok za predaju poreznih prijava u FBiH – Jabuka.tv

Produžen rok za predaju poreznih prijava u FBiH

Iz Porezne uprave Federacije BiH stiglo je priopćenje u kojem se navodi kako je rok za predaju poreznih prijava je produžen.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani porezni obveznici, u ovoj situaciji pokušavamo organizirati obavljanje poslova u mjeri i na način kako je to moguće kako bismo zaštitili vaše zdravlje i zdravlje svih građana. Porezna uprava je u skladu s donesenim preventivnim mjerama i shodno zaključku Vlade FBiH obustavila i zabranila tjelesni kontakt i rad sa stranaka, te zabranila ulazak u poslovne prostorije Porezne uprave Federacije BiH. To smo učinili i zbog toga što je zbog boravka lica zaraženog koronavirusom jedna naša cijela ispostava, odnosno svi njeni zaposlenici rješenjem poslani u izolaciju.

Obavještavamo vas da će se komunikacija sa strankama obavljati isključivo pisanim putem preko pošte, e-maila, faksom i telefonom.

Porezni obveznici i stranke ne trebaju dolaziti u Poreznu upravu, već sve svoje porezne prijave i podneske mogu podnijeti putem pošte, elektronski e-mailom, faksom, a sve informacije mogu dobiti i putem telefona.

Adrese kontakata se nalaze u ovom obavještenju na linku:

Ovdje pronađite kontakte

Također u svim uredima Porezne uprave su istaknuta obavjesti s kontaktima.

U cilju olakšanja vašeg poslovanja, također vas obavještavamo da smo rokove za podnošenje poreznih prijava produžili kako sljedi:

  1. Prijava poreza na dobit za pravna lica – Obrazac PP-801, Obrazac PP-802, Obrazac PP-803, Obrazac PP-804 i Obrazac PP-805 za 2019. godinu do 30. travnja 2020. godine;
  2. Godišnja prijava poreza na dohodak – Obrazac GPD-1051 za 2019. godinu do 30.travnja 2020. godine;
  3. Prijave plaćenog poreza na dohodak i doprinosa specifikacije: Obrazac-2001 i Obrazac 20001-A, za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30.04.2020. godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31. svibnja 2020. godine;
  4. Samostalni obrtnici za plaćene doprinose u ožujku Obrazac-2002 ili 2002-A dostaviti do 30. travnja 2020. godine, a plaćene doprinose u aprilu dostaviti do 31. svibnja 2020. godine;
  5. Prijave obračunate plaće, plaćenog poreza na dohodak i doprinosa, Obrazac MIP-1023 za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30.04.2020. godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31. svibnja 2020. godine.
  6. Prijave/promjene/odjave osiguranja u Jedinstvenom sustavu Obrazac JS 3100 i JS 3120 možete poslati poštom, faksom ili skenirane na e-mail.

S obzirom na novonastalu situaciju porezne prijave i obrasce dostavljat ćete putem pošte na adrese nadležnih ispostava Porezne uprave Federacije BiH. Također, prijave i obrasci mogu se skenirati i dostaviti na e-mail adrese nadležnih ispostava ili putem fax-a na telefonske brojeve nadležnih poreznih ispostava.

U slučaju dostavljanja prijave i obrasca putem preporučene pošte, smatrat će se zaprimljenim u Poreznoj upravi FBiH danom predavanja na poštu.

U slučaju dostavljanja obrazaca putem emaila (skeniranih) ili fax-a, obveznici uplate doprinosa su obavezni originalane primjerke dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi putem pošte ili osobno po prestanku izvanrednog stanja (ova uputa se odnosi i na obveznike uplate doprinosa koji su korisnici elektronskog servisa Porezne uprave FBiH).

Obavijest za poslovne banke

Shodno odredbama člana 14.b. Zakona o doprinosima propisana obaveza dostavljanja pisane obavijesti za ispostavu Porezne uprave, za obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa zajedno sa isplatom plaće, može se dostaviti poštom ili prolongirati do prestanka vanrednog stanja, a ostaje obaveza kontinuiranog obavještavanja Porezne uprave o navedenom elektronskim putem (email). Sve pisane obavijesti koje su poslovne banke bile dužne dostaviti u periodu trajanja vanrednog stanja iste će dostaviti naknadno po ukidanju vanrednog stanja.

Porezna uprava je pozvala sve svoje zaposlenike da jedan iznos osobne plaće za mjesec ožujak doniraju i uplatite kao pomoć u korist zaposlenih u realnom sektoru odnosno njihovih poslodavaca na ime uplate poreza onih poslodavaca koji nisu odjavili svoje radnike.

Pa pozivamo i sve zaposlene koji svoju plaću primaju iz proračuna institucija BiH, FBiH, županija i općina da to učine, jer je realni sektor stvarni izvor plaća svih proračunskih korisnika, učinite to od plaće za ožujak jer svako odlaganje može biti kasno, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.