Privatnicima u BiH predstavljen cilj iskorjenjivanja siromaštva

Globalni ciljevi UN-a, kao što su iskorjenjivanje siromaštva, zaštita životne sredine te osiguranje mira i prosperiteta, predstavljeni su predstavnicima bh. privatnih kompanija na konferenciji koju je u utorak u Sarajevu organizirao UNDP.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu izjavila je da ti ciljevi nisu dobri samo za narod i životnu sredinu nego i za biznis, jer su mnoge privatne kompanije širom svijeta unijele principe tih ciljeva u svoje poslovanje i danas posluju bolje od svojih konkurenata.

Namjera nam je da ovom konferencijom stvorimo platformu koja će omogućiti privatnom sektoru da zajedno s vlastima i svim ostalim akterima radi na ostvarivanju ciljeva održivoga razvoja, rekla je Sinanoglu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je da je Bosna i Hercegovina dio spomenutog UN-ova plana održivoga razvoja te da je počela s implementacijom mnogih ciljeva koje on predviđa. Naveo je da je suština implementacije tih ciljeva odgovorno ponašanje vlasti na svim razinama, ali i pametno upravljanje resursima kojima BiH raspolaže.

Generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Johannes Oljelund naglasio je da je njegova zemlja vrlo angažirana na pružanju podrške aktivnostima oko UN-ovaplana održivoga razvoja. Dodao je da taj plan predstavlja glas razuma koji odiše optimizmom i utire put za održivi razvoj u današnjem vremenu punom izazova.

Na konferenciji je istaknuto da su prije tri godine 193 zemlje potpisale obavezujući sporazum “UN plan za održivi razvoj do 2030.” za iskorjenjivanje siromaštva, zaštitu životne sredine, te osiguranje mira i prosperiteta za sve.

Konferencija je organizirana u okviru projekta “Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnoga sektora” koji financira Ambasada Švedske u BiH, a provodi ga tim UN-a u BiH.

(Fena)

15 komentara

 • Kome reć mabi nameksu viku fealu,i ostaloj bagri daju svitu socjalnu pomoć a ne plaću sram ih bilo onda pričaju kako su ko oni naime privatnicidabogda njima i dici njihovoj plaće bile ko njihovim radnicim koji u njih bome se natagle da dobiju tu mizeriju od plaće.
  7  0
 • Tako je slazem se 4M.Dabogda njihova djeca zivila od 600Km.Onda bi osjetili kakav je zivot.Fuj sram ih bilo.Svi privatnici lopovi i neljudi neznaju sta je kad se nema.Daj ti nama a vas radnike ko j..e?
  4  0
 • Ko plaća radnika 600 KM,u koga se radi više od 37,5 sati tjedno,ko ne da godišnji od 20-30 dana godišnje i topli obrok,prevoz,dječiji,doprinose i sve ostalo samo po zakonu nije gazda nego izrabljivač radmika,ratni tajkuni koje radnici napuštaju svaki dan ,nego takve treba kolektivno napustiti pa nek dovoze sa Lijeve obale kao i sad što ih dovoze jer je ljudima dosta.Trebaju im dati i doručak i ručak i večeru jer im narede da rade do uvečer.Ali sve će manje to raditi već im je došlo ko i u Dalmaciji neće niko da im bude rob.
  A i gube i vrijeme i novac radeći za takve a prije ili kasnije shvatit će da im je bolje u Njemačku ići raditi i zaraditi i plaću i mirovinu,nego ovde raditi za jadnike od nazovi gazda.
  4  0

Komentiraj: