Privatne kuće u BiH potroše četiri puta više el. energije nego one iz EU-a

Struja

Električna energija u BiH u usporedbi s nekim drugim zemljama među najjeftinijima je u Europi, no problem je u tome što je potrošnja u BiH u usporedbi s Europom skoro 4 puta veća. O tome je u Mostaru u sklopu Akcijskoga plana energetskoga održivoga razvitka od 2016. do 2020. govorio i Darko Knezović, menadžer za energetsku učinkovitost grada Mostara.

Rezultati istraživanja pokazuju da privatne kuće u BiH potroše 350 kWh/m2, dok je u EU taj prosjek 95 kWh/m2, kazao je Knezović i istaknuo da je prvo potrebno sagledati stvarne potrebe kućanstva kako bi se uštedjela energija. Grijanje zauzima 57 posto potrošnje, 25 posto priprema potrošnje tople vode, 11 posto rasvjeta te 7 posto kućanski aparati.

Među savjetima stoji i kako je važno odabrati pravi uređaj za grijanje, s obzirom na to da je, ovisno o načinu grijanja i uređajima, razlika i do 50 posto u potrošnji energije. Važno je racionalno koristiti vodu te obnavljati stambene i javne zgrade jer se time može postići izuzetna energetska učinkovitost koja dovodi do ušteda.

Noću jeftinije

Ljudi iz energetskoga sektora s kojima smo razgovarali savjetuju ljudima da prate kad je jeftinija tarifa i da se time u određenim slučajevima rukovode, naročito ako im to što moraju napraviti nije hitno.

– Primjerice, ako perete rublje u noćnim satima, možete uštedjeti i do 3 marke mjesečno. Ako se prema svemu tako odnosimo, mogu se ostvariti značajne uštede.

I ono osnovno, kod kupnje kućanskih uređaja potrebno je znati i energetske razrede. Primjerice, uređaji označeni slovom A manje troše, dok oni sa slovom G označavaju neekonomičnu robu i takve uređaje u današnje vrijeme treba zaobilaziti, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.