BiH prometno druga najpogubnija zemlja u Europi

Zračni jastuk prometna ilustracija

Europska komisija još nije objavila rezultate za prošlu godinu, no podaci za 2015. pokazuju da je na cestama 28 zemalja EU-a tijekom 2015. godine poginulo je 26.313 osoba, što znači da je zabilježen rast broja stradalih u odnosu na 2014. godinu kad je broj žrtava iznosio 25.970.

Kada se broj stradalih usporedi s brojem žitelja, ispada da u 28 zemalja EU-a u prometu smrtno stradaju 52 osobe na milijun stanovnika. Analize Europske komisije, osim 28 zemalja EU-a, uključuju i podatke iz Norveške, Švicarske, Izraela i Srbije, doznaje Radiosarajevo.ba.

Upravo je Norveška europska zemlja s najsigurnijim prometom – 23 smrtno stradale osobe na milijun stanovnika. Slijede Malta (26), Švedska (27), Velika Britanija (29)… Na začelju tabele nalaze se zemlje s 80 i više poginulih na milijun stanovnika: Letonija (80), Hrvatska (82), Srbija (85), Litva (95), Rumunjska (95), Bugarska (98)…

Iako stanje u Bosni i Hercegovini nije obuhvaćeno izvješćem Europske komisije, ono koje je objavio BIHAMK govori da smo i po ovome na samom dnu u Europi. BiH je prometno najopasnija europska zemlja nakon Bugarske, tvrdi se.

Naime, ako se prihvati općepoznata činjenica da u Bosni i Hercegovini trenutačno živi mnogo manje stanovnika od popisanih 3,5 milijuna, vrlo vjerojatno bismo došli do saznanja da bi naša zemlja prešla alarmantnu brojku od 100 stradalih na milijun stanovnika. Naime, godišnje izvješće BiHAMK-a pokazalo je kako je u razdoblju za koje je objavljeno izvješće Europske komisije, točnije 2015. godinu, u BiH u prometu poginula 341 osoba.

Ako se ova brojka usporedi s 3,53 milijuna stanovnika, prema objavljenim rezultatima popisa stanovništva, ispada da u BiH strada 96 osoba na milijun stanovnika. Drugim riječima, u BiH strada skoro dvostruko više ljudi na milijun stanovnika od europskoga prosjeka koji, kako smo naveli, iznosi 52.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.