Prisjetite se emisije “Selo veselo” snimane 1974. u Crnču kod Širokog Brijega

Čuvena emisija “Selo veselo” na Radio Sarajevu je krajem šezdesetih te tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća odigrala glavnu ulogu u zaživljavanju glazbe narodnog izričaja. “Selo veselo” je u to vrijeme bila kultna emisija, masovno se slušala nedjeljom ujutro, kada se emitirala.

Zlatko Prlenda je bio njezin autor, urednik i voditelj od početka 1967. pa do 1976. godine. Ona je iznimno doprinijela afirmaciji narodne izvorne glazbene tradicije Bosne i Hercegovine.

Tako je i 1974. godine emisija snimana u selu Crnač kod Širokog Brijega.

Eto tako veselo dočekaše našu ekipu u Crnču. Zapjevale su Anica, Iva i Ruža Ljubić, Ivanka Karačić i Stana Bošnjak. zapjevale su o svom selu i označile početak veseljačkog sijela u selu Crnač, počeo je emisiju voditelj dodajući kako se nalazi u kraju najboljeg krumpira i gange.

O nastanku imena Crnač govorili su Nikola Rezić i Marinko Karačić.

Negdje oko 1640. godine ovaj kraj je zahvatio veliki požar i sve je izgorilo, zacrnilo se. Tako je nastao naziv “Crnač”, istaknuli su sugovornici dodajući  kako je 1867. godine u ovom selu bilo 66 domaćinstava.

Zanimljivo je da je 1949. počela gradnja dviju zgrada za četverogodišnju školu. Kasnije je u selu otvorena osmogodišnja škola i u njoj je u vrijeme snimanja emisije bilo 276 učenika.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.