Pripremite kožu za niske zimske temperature – Jabuka.tv

Pripremite kožu za niske zimske temperature

Zima je sve bliža i trebamo se suočiti s tim da hladno vrijeme nije dobro za našu kožu. Hladan vjetar, niske temperature i suh zrak ostavljaju kožu podložnijom problemima i oštećenjima.

Srećom, možete smanjiti ove efekte poduzimanjem određenih mjera opreza u vašoj svakodnevnoj rutini njege kože. Isprobajte ove savjete kako biste pripremili kožu za nadolazeće temperature i sačuvali je od oštećenja, piše Body.ba.

Promijenite rutinu

Najvjerovatnije vaša ljetna rutina njege kože neće djelovati tako dobro tokom zime. Vjerovatno će vašoj koži trebati više vlage, a ako obično koristite losion, možda ćete se trebati prebaciti na kremu. Možete koristiti maske od kokosa i meda nekoliko puta sedmično kako biste nadoknadili izgubljenu vlagu i vratili koži nježni osjećaj.

Pažljivo odaberite sredstvo za čišćenje kože

Sredstva za čišćenje kože mogu ukloniti prirodna ulja, osušiti vašu kožu i vremenom dovesti do vidljivih linija i bora. Stoga je važno da odaberete sredstvo koje najviše odgovara vašem tipu kože.

Piling

Piling vraća vašoj koži mladenački sjaj koji se često gubi tokom zimskih mjeseci. Piling možete napraviti sami, od šećera i meda, te ga nanositi na lice jednom ili dva puta sedmično.

Zaštitite kožu

Iako tijekom zime nema toliko sunca, trebate zapamtiti da štetne UV zrake i dalje mogu oštetiti vašu kožu. Stoga, čak i tijekom hladnijih dana trebate zaštititi kožu kremom za sunčanje poput onih koje sadrže cinkov oksid.

Skratite vrijeme tuširanja

Topla voda stvara nevjerovatan ugođaj tokom zime, ali ona također ispire prirodna ulja iz vaše kože. Pokušajte skratiti vaše duge, vruće tuševe i kupke, te odaberite mlaku vodu i tuširajte se kraće. Zapamtite da uvijek nanosite hidratantnu kremu nakon što osušite kožu.

Ishrana je ključna

Ishrana ima važnu ulogu za stanje vaše kože. Konzumiranje jednostavnih šećera i ugljikohidrata potiče reakcije na koži koje mogu dovesti do više izbijanja akni i kožnih oštećenja. Pokušajte ih smanjiti u ishrani i primijetit ćete poboljšanja na vašoj koži.

Zaštitite vaše ruke

Naše ruke se najviše oštete tijekom zime, obično zato što ih često peremo kako bismo izbjegli infekcije. Ipak, kombinacija mokrih ruku i hladnog zraka uzrokuje oštećenja i pucanje kože na rukama, stoga je važno da dovoljno brinemo o njima.

Sa sobom uvijek nosite hidratantnu kremu i nanosite je na ruke redovno, a ako je potrebno, nosite i rukavice.

Njegujte vaše usne

Ispucale usne su jedan od prvih znakova da je zima stigla. Riješite se suhe kože na usnama pripremom domaćeg pilinga za usne od šećera. Jednostavno pomiješajte obični šećer s malo ulja kokosa i jednom dnevno istrljajte nježno po usnama. Dodajte malo meda na usne, a zatim stavite hranjivi balzam.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.