Pripadniku Armije BiH kazna zatvora zbog zločina u crkvi kod Mostara

Bivšem pripadniku bošnjačke Armije BiH Hasanu Deliću Vrhovni sud FBiH povećao je kaznu sa četiri na 5,5 godina zatvora zbog ratnih zločina, uključivo i seksualna zlostavljanja počinjenih nad zatočenim Hrvatima u objektu crkve nedaleko Mostara.

Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio je žalbu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije pred čijim je sudom Delić potkraj 2022. godine osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora.

Preinačio je tu odluku i bivšem pripadniku Armije BiH dao kaznu zatvora od pet i pol godina.

Tijekom postupka potvrđeno je da je Delić tijekom rata zajedno s drugim pripadnicima bošnjačke vojne formacije zlostavljao zatočene hrvatske civile u katoličkoj crkvi u mjestu Donja Drežnica kod Mostara.

Prvih nekoliko dana po zatočenju, u večernjim satima bili su premlaćivani i zlostavljani, a prema iskazu svjedoka pod pseudonimom ”B”, zlostavljanje njega i njegovog brata izvršeno je nakon nekoliko večeri od njihovog zatočenja, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Delić je prema optužnici zajedno sa Zijadom Kurtovićem, koji je ranije osuđen na 11 godina zatvora, seksualno zlostavljao dvojicu braće koji su tada bili maloljetni i njima je tijekom suđenja bio dodijeljen status zaštićenih svjedoka.

Pripadnici Armije BiH su teško oštetili vjerske predmete, palili crkvene klupe i šarali unutrašnjost uvredljivim grafitima.

(Hina | Foto: Katolički tjednik)

6 komentara

    • Je li to poštena, hrabra i neiskvarena Armija BiH? Iako je Alija davno krpao, treba ga proglasiti ratnim zločincem, kao i većinu njegovih generala. A zašto nije osuđen kurvin sin Sefer Halilović? Tko je potplatio haške lopove? Tko je pustio Mahmuljina da klizne u Tursku?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.