Prijedlog proračuna ŽZH: Za sport pola milijuna, braniteljima 800.000 KM

Vlada Županije Zapadnohercegovačke utvrdila je na svojoj posljednjoj sjednici prijedlog proračuna ŽZH za 2016. godinu u iznosu od 77,717.874 KM.

Zahvaljujući dobroj organizaciji i racionalizaciji troškova u svim ministarstvima i ostalim institucijama koje se financiraju iz županijskog proračuna, planirani deficit u ovoj godini je svega 2 milijuna KM, piše Večernji list. Usporedbe radi, godinu ranije deficit ŽZH iznosio je 6 milijuna KM, a 2014. čak 7,304.000 KM.

Kako stoji u dokumentu proračuna za ovu godinu, planirani prihodi iznose 75,717.874 KM. U odnosu na planirane ukupne prihode iz proračuna za 2015. godinu godinu, veći su za 5,729.192 KM ili za 8 posto, što je rezultat očekivanog povećanja na nekim prihodovnim stavkama u strukturi proračuna, prvenstveno povećanja prihoda od neizravnih poreza s jedinstvenog računa koji pripadaju županiji.

Kako stoji u prijedlogu proračuna ŽZH-a, naviše sredstava planirano je od poreza (63,521.874 KM). Neporezni prihodi planirani su u iznosu od 8,876.000 KM, a tekuće potpore u visini od 3,320.000 KM. U dokumentu prijedloga proračuna nadalje stoji da su prihodi od poreza u navedenom iznosu najznačajniji prihodi u ukupnim prihodima, čiju glavninu čine prihodi od neizravnih poreza s jedinstvenog računa koji pripadaju županiji, tzv. prihodi od PDV-a. Planirani iznos je 45,000.000 KM.

Druga značajna stavka na prihodovnoj strani su prihodi od poreza na dobit koji su planirani u iznosu od 13,415.274 KM. Prihodi od poreza na dohodak planirani su u iznosu od 4,050.000 KM. Ovdje je važno naglasiti kako je ova vrsta prihoda planirana na bazi ostvarenja iz prethodne godine, jer se, prema važećem Zakonu o porezu na dohodak, oporezuju gotovo sva primanja i dohoci, navodi se u obrazloženju prijedloga proračuna, koji bi se idući tjedan trebao naći pred zastupnicima u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, piše Večernji list.

Planirani rashodi i izdaci u proračunu ŽZH-a za 2016. godinu iznose 77,717.874 KM. Veći su za 2% ili za 1,729.192 KM od rashoda i izdataka planiranih u proračunu za 2015. godinu. Planirana sredstva za bruto plaće zaposlenih nešto su uvećana zbog prijema djelatnika u osnovnim školama (asistenti za pomoć djeci koja ne mogu samostalno pratiti nastavu), dok naknade troškova zaposlenih ostaju na približnoj razini kao i prošle godine. P

lanirana sredstva za izdatke za materijal i usluge u proračunu za ovu godinu povećavaju se za iznos od 234.050 KM zbog predfinanciranja prekograničnih projekata u kojima sudjeluje ŽZH. Planirana sredstva za tekuće prijenose iznose 11,527.000 KM, a u odnosu na prošlu godinu veća su za 2% ili za 324.290 KM.

Potrebno je naglasiti kako je u proračunu za ovu godinu stavka koja se odnosi na tekuće prijenose za sport uvećana za 150.000 KM te iznosi pola milijuna KM. Više novca planirano je i za objekte vodnog gospodarstva. Za razliku od prošlogodišnjeg, u proračunu za ovu godinu planirana su i sredstva za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Za Sveučilište u Mostaru, Studentski dom te Zavod za školstvo planirano je 600.000 KM. Za branitelje je u proračunu planirano 800.000 KM, od čega će dio ići na stambeno zbrinjavanje, piše Večernji list.

Budući da je u proračunu za ovu godinu deficit smanjen za više od pet milijuna u odnosu na dvije godine ranije (kada je bio stari saziv Vlade ŽZH), za očekivati je kako bi proračun za iduću godinu mogao biti donesen bez planiranih zaduženja.

Ovakav scenarij uvelike će ovisiti o promjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda na razini Federacije Bosne i Hercegovine, zbog kojeg ova županija svake godine dobije više od 4 milijuna konvertibilnih maraka manje nego što joj pripada.

(www.jabuka.tv)13 komentara

 • za sport 500000 , i to nogomet 400000 , ostali 100000

  za branitelje 800000, i to -za umrle i bolesne 400000 , ostalo 400000

  morbidna kalkulacija , ali realna

 • KOJI BRANITELJI…TKO JE IMO PRAVO NA MIROVINU I NA INVALIDNINU ON JE TO VEC OSTVARIO,,,STA SAD IZMISLJATE KAKO OPRAT LOVU,,,A AKO IMATE VISKA PARA PODJELITE SVAKO KO JE BIO BRANITELJ NA JEDNAKE DJELOVE…OVAKO DOBIJAJU SAMO ONI KOJI SU ” BLIZE ” ILI SU DOSADNI PA IH MALO ODKONTATE…

  A I U DRUGIM STAVKAMA SE MOYE USPARAT ILI PRAVILNIJE PODJELIT A NE SAMO PO NEKOM KLJUCU KOJI SAMO VI ZNATE SE DIJELI NOVAC…NEMOJTE MISLIT DA NAROD TO NEZNA…VEC VASA JE SRECA ,SAD ZA SAD, DA NEMATE OPORBU ILI KONKURENCIU…ALI NEMOJTE MISLITI DA TOGA NIKAD NECE BITI…!!!

 • Koji branitelj nije stambeno opskrbljen…o čemu vi?? Rat završio prije 20 i nešto godina…bolje da im u novcima date. Al bojim se da će opet otići gdje ne trebaju. Na žalost. Pa valjda vi branitelji znate kome je potreba. Jer ima ih dosta koji jedva žive a ne prse se time ja bio na prvoj crti nego šuti i sad se bori za život.

 • zna li netko ima li negdje cijeli proracun pogledati sa svim prijateljima sredstava i odakle sve dolaze sredstva?
  Ovako na osnovu clanka komentirati je malo neozbiljno

 • Zasto ovakve bez veze vjesti zasto ne pisu kako je Jadranka kosor za svoje vladavine s vrhunskom hdz drugom Covicem I Barisom Colak i Zdravkom Borasom njihovim prijateljim simpatizerim hdz i rodbinom na stetu onih koji su ginuli i krvarili za hrvatsku svojim poslusnicim i liziguzam osigurali mirovine polozaje i odlicija i na kraju zelim vam svima Sretan Uskrs

 • 20 godina poslije rata , to je 20 proračuna ili 16 MILIJUNA maraka za branitelje pa da mene ne može zapasti niti 1 marka od tih 16 milijuna a bio sam u rovu cijeli rat. Ne znam koliko u županiji ima branitelja ali nek ih ima 1000 po općini to je 4000, znači svaki bi do sada trebao dobiti 4000 km, a ja ih znam puno koji nikada nisu dobili ni jedne marke kao ni ja. Većinu tog novca dobiju čelnici udruga pa jedan dio ostave za sebe a jedan dio potroše na raznoraznim njihovim pijankama i igrankama pod nazivom obljetnice. Nemam ništa protiv obljetnica ali brate mili ako ideš na obljetnicu idi o svom trošku kao i većina branitelja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.