Prije 37 godina, Steve Jobs je napravio jednu od najboljih Appleovih reklama ikad

Kada je Steve Jobs vodio Apple (oba puta), tvrtka je dosegnula neke od najinovativnijih dostignuća u inženjeringu i realizaciji istoga.

No, pokazalo se da je dosta efekta tu imala i strategija marketinga.

Apple vs. svi ostali

Apple je izašao u javnost 1980. godine i svojim izlaskom automatski kreirao 300 milijunaša. No ubrzo nakon toga, došlo je do određene egzistencijalne krize.

Tržište osobnih računala bilo je veliko i rastuće, a na tržištu poslovnih računala dominirao je IBM (International Business Machines).

U kolovozu 1981., IBM je ušao i na tržište osobnih računala, piše Poslovni Plus.

Sada djeluje smiješno to uspoređivati, no tada kada je IBM ulazio na Appleovo tržište je kao da sada Apple ili Google ulaze na vaše tržište danas. Možda čak i gore.

“Dobrodošao, IBM”

Jedini koji nije bio zabrinut radi toga bio je Jobs. Kao što je Walter Isacson napisao u svojoj biografiji 2011.g, odmah nakon što je IBM najavio svoje novo računalo, Jobs je naredio svom timu da kupe jedan i rastave ga na dijelove.

Apple je postao u neku ruku bahat, ne shvaćajući da bi manageri radije počeli kupovati od IBM-a nego od tvrtke koja se naziva po voću.

U redu, mislio je Jobs. S “bahatim stavom”, kako je izgovorio Isaacson, odlučio je iznijeti cijeli oglas u The Wall Street Journalu, kako bi “se pozicionirao na čelo tržišne utrke u računalnoj tehnologiji te je bitku nazvao kao natječaj između buntovnog i novog Applea i etabiliranog Golijata IBM-a. ”

Naslov je glasio: “Welcome, IBM. Seriously

Nasljedstvo

Oglas je bio velika stvar. Ali Apple nije odmah pobijedio IBM u toj utrci te postoji razlog zašto se ljudi sjećaju oglasa iz 1984. i kampanje ”Think Different”,

Isti je zapravo iskorišten u dosta prilika, uključujući 2015., kada je, sada tvrtka za streaming u bankrotu, tweetala sličnu poruku Appleu.

Ali da li bi bez ovog oglasa ”Dobrodošao IBM”, Apple uspio doseći raznu koju ima sada, u 2018.?

Kada pogledamo unazad, to je bila odluka koja je pozicionirala Apple kao glavnog u utrci, davši jasno do znanja ostalima tko je glavni buntovnik i da nimalo ne mari za konkurenciju, piše Poslovni Plus.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.