Prije 25 godina u raketiranju Širokog Brijega poginulo šest osoba

Na današnji dan prije 25 godine dva zrakoplova Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirala su središte Širokog Brijega i usmrtila šestero stanovnika naselja Njivice.

U Širokom Brijegu je u ponedjeljak 3. travnja svečano obilježena 25. obljetnica Hrvatskoga vijeća obrane. Na Trgu širokobrijeških žrtava ispred spomen obilježja položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

U ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna na čelu s  Matom Bobanom je 8. travnja 1992. utemeljila Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kao oružanu snagu i najveće izvršno i upravno tijelo HZ HB-a.

(www.jabuka.tv)
14 komentara

 • Hrvatska zajednica Herceg-Bosna na čelu s Matom Bobanom je 8. travnja 1992. utemeljila Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kao oružanu snagu i najveće izvršno i upravno tijelo HZ HB-a. Zašto onda otimate pojedinim braniteljskim jedinicama i učesnicima njihove datume utemeljenja i to pokušavate podvaliti pod lažno utemeljenje HVO-a. Pa ne možete vječito otimati od naroda i prekrajati povijest ili se ovo utemeljenje može po potrebi uvijek primjenjivati na sve u prošlosti? Zašto u ŠB 03.travnja označavate kao dan utemeljenja HVO-a kada to nije bilo i kada HVO tada nije niti postojao, ali je utemeljena jedna vojna jedinica koja je otišla na prvu crtu bojišnice i kojoj otimate taj spomendan kao utemeljenje HVO i slikate se kao rigidni političari pod križem koji nemate nikakve veze sa spomenutim događanjima? Čega se sramite, svoga učešća u obrani ili učešća prve organizirane jedinice u obrani Širokoga Brijega?

  • Tako je prijatelju.puno prije ovog datuma išlo je se na Krivodol (Kruševo). Dobro se sjećam dobio sam neko crno odijelo i tandzaru sa par metaka.tu noć je palo malo snijega pa je okrenulo na buru, nikada se nisam tako smetao u životu.tada sam imao 19god. a 3 mjeseca prije pobjegao sam iz bivše JNA.danas kad pričaš o tim vremenima ispadaš smiješan, nažalost!!

 • Nek je pokoj dušama pobijenih na taj dan od strane srpskih zločinačkih neljudi. Neka se Bog smiluje njihovim dušama i primi ih k sebi, jer ubijeni su na kućnom pragu posve nedužni.

 • Pokoj vječni, daruj im Gospodine! Nažalost, ovih dana slušamo priče o nekoj novoj jugi, o nekom zajedničkom jeziku, zašto su onda poginuli ovi ljudi, čemu sve ostale znane i neznane žrtve ako se opet vraćamo na početak? 🙁

 • Ponavljam.Jeli tuziteljstvo podignulo opzuznicu protiv JNA za ratni zlocin raket.. naselja iubijanje civila medu njima i maloljetnika.to je nevazno za vas?gdje je dosljednost???

 • Pozdrav plaćenicima širokobriježanima,svojom šutnjom,indolentnošću ste pljunuli na sve žrtve pa tako i ove kojima je danas godišnjica!
  U Širokom Brijegu prevladava situacija da si budala ako nešto kažeš nacionalno i prohrvatski…JER KAKAVA TI “korist”!
  Danas je materijalno pobijedilo sve a pogotovo kršćanstvo u koje se kunemo!
  Ja se dobro sjećam koncerta prljavaca,Ruže Hrvatske privođenja nakon koncerta,skupova na Brigu,isprid gimnazije,pa isprid crkve,Ive Fabijana doajena domoljubne glazbe,dolaska Franje Kuharića,naše jedno nacionalne misli,zajedništva,more trobojnica,plakata HDZ-e,HSP-e itd…
  tenkova,prvog napada na današnji dan…
  I DI SMO SAD???????????????????????????????????????

  Sad imamo interesnu skupinu koja se vješto krije iza imena HDZ-e iz početka devedesetih u suradnji sa ratno profiterskim neukim homo sapiensima,dužničko ropstvo,i bez svoje matice Hrvatske…NAROD KOJI ZABORAVLJA POVIJEST RISKIRA NJENO PONAVLJANJE…
  OLAKO SMO PRIHVATILI ovu državu a ratovali smo za svoju jedinu voljenu Hrvatsku u povijesnim granicama…spokoj poginulima i umrlima za domovinu!

 • Nema ni označavanja dana prvog raketiranja Širokog, sve strpali pod dan HVO-a koji i nije dan te postrojbe. Da se bar organizira izložba fotografija razaranja grada, da se nešto pokrene. Tuga

 • Bio sam na puringaju u vrijeme napada i imao sam 12 godina i naravno kao svako dijete sam se uzasno prepao od jacine eksplozija.
  Moj pokojni otac je u to vrijeme bio u uniformi i prosao vecinu ratista kao pripadnik slavne Kaznjenicke bojne sa mnogim drugim hrabrim bojovnicima stao u obranu rodne grude.
  Prezivio je rat ali je umro od posljedica rata nekoliko godina kasnije.
  Zato ovim putem pozdravljam sve Hrvatske branitelje koji su zivi i pokoj vjecni poginulim i umrlim.
  Ljudi pustite politiku nego budite ponosni na svoje oceve i bracu koji su krvarili za sve nas i ne smijemo nikad zaboraviti njihovu zrtvu.

 • Humanitarna je iskvarila sve i ono malo morala sto je bilo.Idemo kad more on zasto nebi i ja .,zlatno tele’krepalo dabili .zaboravili svi sta bi bilo da je bilo.tko bi isao danas???

 • Neki su dobro humanitarnog uzivali ,ispadose budale koji su dodavavali i to spremali ,oni bijase ismijani .
  Sve Bog vidi jer su ovi nahranjeni kamenjem zahvalili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.