Prijateljstvo s povlasticama – veza bez obveza

Prijateljstvo s povlasticama ili veza bez obveza. Za ovaj je termin svatko čuo, no jeste li se ikada i upustili u realizaciju veze bez obveza? Prošlog je ljeta u kinu igrao film ‘Veza bez obveza’ (‘Friends With Benefits’) s Milom Kunis i Justinom Timberlakeom, a tko ga je pogledao zna da ni na velikom platnu s ovim problemom stvari nisu nimalo jednostavne, prenosi moj faks.

U jednom istraživanju na preko dvije tisuće djevojaka došlo se do rezultata da je čak njih trećina spavalo sa svojim muškim prijateljem. Također, mladi ljudi, posebice studenti, skloni su ovakvim vezama bez obaveza jer im se sve teže odlučiti ili predati za nešto ozbiljnije.

Na pitanje zašto ulaze u prijateljsku vezu s povlasticama, 51 posto djevojaka je reklo da ne želi ozbiljnu vezu, 22 posto se izjasnilo da to nije planiralo, 19 posto se samo željelo zabaviti, a 8 posto se nadalo da će iz svega izrasti ozbiljna veza.

Komplikacije su i ovdje moguće

Ipak, kao i u mnogim drugim stvarima, i ovdje se sve može lako zakomplicirati. Tako neki upadaju u prijateljsku vezu s povlasticama zato jer su usamljeni, jer nemaju nikog drugog, jer žele zabavu, jer su se nacvrcali i tako završili u krevetu s prijateljem ili, u najgorem slučaju – zato jer su zaljubljeni u svog prijatelja. No, problem je kada prijatelj nije zaljubljen u vas pa se sve skupa pretvara u igru ‘Nisam znao/la…’ i ‘Nadao/la sam se…’, a srca pucaju i krvare na sve strane.

Evo što neke djevojke kažu zašto su izabrale prijateljstvo s povlasticama:

‘Volim seks, ali ne želim glačati košulje i kuhati ručak muškarcu.’

‘Vrlo sam seksualna osoba, ali mi jedan muškarac brzo dojadi.’

‘Muškarci vam neće zamjeriti jer vole seks. Tu i tamo su ljubomorni kad vas vide s drugim, ali prođe ih.’

‘Želim seks, ali ne želim vezu. Zato je prijateljstvo s povlasticama za mene idealno rješenje.’

No, ima i onih koje su zažalile:

‘Nakon osam mjeseci prijateljstva s povlasticama ja sam zatrudnjela. Odmah smo se razišli, a danas jedva razgovaramo.’

‘Nakon što je završilo prijateljstvo s povlasticama više nismo bili prijatelji. Nismo bili ništa. Da sam to znala, ne bih ništa ni započinjala.’

Dakle, na svakome je da sam izabere želi li čisto prijateljstvo ili prijateljstvo s povlasticama. No, i ako se upustite u ovu avanturu nikad ne zaboravite zaštitu jer iz ovakve veze sigurno ne želite trudnoću ili kakvu seksualno prenosivu bolest. Također, treba uzeti u obzir da se i putem mogu razviti određeni, dublji osjećaji. Zapravo je malo onih koji kažu: ‘Kao prijatelji funkcioniramo odlično, a povlastice su briljantne!’

N.LJ.J.

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.