Prigodna marka HP Mostar ”Međunarodni dan sporta za razvoj i mir”

U povodu Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku s motivom košarke u arku od 8 maraka (slijepi tisak), žig i omotnicu prvoga dana. Autor marke je Marin Musa, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 6. 4. 2015. godine. Nominalna vrijednost marke je 5,00 KM.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2013. godine proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Veliki utjecaj sporta, čiji jezik svi razumiju, prepoznat je kao način prenošenja važnih poruka o razvoju društva. Među najpopularnijim sportovima na svijetu zasigurno je i košarka.

Prvi put spominje se 1891. godine kada je kanadski liječnik James Naismith osmislio novu dvoransku igru na Sveučilištu McGill (danas Sveučilište Springfield) s namjerom da učenici tijekom duge zime zadrže kondiciju.

Prva službena košarkaška utakmica održana je 20. siječnja 1892. u dvorani Gimnazije YMCA. Iste godine (1892.) profesorica tjelesnog odgoja Senda Berenson prilagodila je Naismithova pravila ženama i tako je počela ženska košarka. Najprije se igrala nogometnom loptom, zatim su se počele izrađivati lopte namijenjene isključivo za košarku da bi 50-ih godina prošlog stoljeća u igru bila uvedena narančasta lopta kakva se koristi i danas. Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) utemeljena je 1932., a četiri godine kasnije košarka (1936.) ulazi u program Olimpijskih igara.

Prvo Svjetsko prvenstvo u košarci održano je 1950. godine u Argentini, a tri godine kasnije u Čileu odžano je prvo Svjetsko prvenstvo u košarci za žene. Ženska košarka dodana je program Olimpijskih igara 1976. godine.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.