Preživjeli putnici progovorili što je prethodilo velikoj nesreći

O uzrocima strašne prometne nesreće koja se dogodila u Bugarskoj, pri čemu je poginulo 46 uglavnom sjevernomakedonskih državljana, zasad se samo nagađa.

Preživjeli putnici su izjavili da su se uspjeli spasiti skokom iz autobusa nakon što su razbili stakla. Rekli su da su prije toga čuli eksploziju.

Kao mogući uzroci nesreće spominju se greška vozača te zasad neutvrđena tehnička neispravnost vozila, a postoji mogućnost da je do požara došlo prilikom kontakta autobusa sa zaštitnom ogradom.

Putnici su se iz Turske vraćali u Sjevernu Makedoniju, nakon produženog vikenda što su ga proveli u Istanbulu. Putovanje je organizirala turistička agencija iz Skoplja.

Prvu vijest o nesreći makedonski premijer Zoran Zaev primio je u 3.30 po noći, kada ga je nazvao bugarski kolega Stefan Janev. Odmah se s ministrom zdravstva Venkom Filipčetom i šefom diplomacije Bujarom Osmanijem zaputio u Sofiju te je već obišao ozlijeđene putnike.

Bugarskim medijima je izjavio da su u bolnicu u Sofiji već stigli članovi obitelji sedmero hospitaliziranih putnika, koji su preživjeli nesreću.

Prema riječima Zaeva, prijevoznik Besa Trans često vozi putnike na turističkim izletima na relaciji Istanbul – Sofija, Skoplje. Među preživjelima je i srpski državljanin iz Preševa, kao i njegova zaručnica iz Kumanova, jedan državljanin Belgije, dok su ostale žrtve vjerojatno državljani Sjeverne Makedonije. Ozlijeđeni putnici dobili su opekline i posjekotine, a jedan ima prijelom noge. Najmlađe žrtve nesreće su četverogodišnji blizanci.

Tragedija na autocesti: Zapalio se autobus, najmanje 45 stradalih

Bugarski ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov izjavio je da su prizori s mjesta nesreće stravični te da će pravi uzrok nesreće biti poznat tek nakon okončanja istrage.

Prema njegovih riječima, zasad se ne zna točan broj putnika u autobusu, jer su, navodno, četiri autobusa vozila u koloni pa se pretpostavlja da su na odmorištima putnici možda prelazili iz jednog autobusa u drugi.

Veleposlanik Srbije u Bugarskoj Željko Jović za N1 je izjavio da su tijela izgorjelih putnika stradala do neprepoznatljivosti zbog čega je DNK analiza jedini način da budu identificirani.

Članovi obitelji i prijatelji putnika stradalih u nesreći stigli su ispred prostorija agencije “Besa Trans”, koja je organizirala putovanje, te su uputili apel institucijama i turističkoj agenciji radi informacija u ovim teškim trenucima, prenosi Jutarnji list.

Od jutros u 6 sati jedine informacije koje dobivamo su preko Facebooka. Već četiri sata zovemo Besa Trans, ali nitko nam se ne javlja. Ovo nije dobro. Moraju biti aktivniji kada se dogodi ovakva tragedija. Molimo institucije da nas informiraju, rekao je rođak jednog putnika koji se trebao vratiti iz Turske.

Foto: Nikolay Doychinov/AFP

Nesreća se dogodila u blizini Pernika, a tamošnji gradonačelnik Stanislav Vladimirov izjavio je da se na tom dijelu autoceste često događaju nesreće. te da je tad dionica ceste bila mokra. Riječ je o jednoj od najtežih prometnih pravaca u Bugarskoj s velikom koncentracijom prometa i velikom denivelacijom.

Tešku nesreću iskoristili su bugarski mediji da skrenu pažnju na stanje i sigurnosne rizike vožnje na tamošnjim autocestama. Ističu da je Bugarska 2019. imala drugu najveću stopu smrtnosti na cestama među 27 zemalja članica EU-a, s 89 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, prema podacima Europske komisije.

Država mora jamčiti sigurnost naših prometnica, a to trenutačno ne može. Godinama se zalažemo za sigurnije ceste. Činjenica je da se nezamisliva tragedija dogodila. Stanje naših prometnica je loše i opasno.

Zbog teške prometne nesreće na 31. kilometru autoceste Struma, autocesta u smjeru Blagoevgrada bit će zatvorena cijeli dan.

Bugarska ne pamti ovako tešku prometnu nesreću. Mediji izvještavaju da se 1996. godine dogodila autobusna nesreća u kojoj je poginulo 16 ljudi, dok još nisu imali autocestu.

(www.jabuka.tv)