Previše dobro: Njemačkoj ekonomiji probleme stvara nekontrolirani rast

Njemačka ekonomija u ovoj će godini zabilježiti rast od 2 posto, dok se u 2018. godini predviđa gospodarski rast od 2,2 posto. No, ovakvi dobri rezultati pokazatelj su nekontroliranoga rasta koji prijeti pregrijavanjem gospodarstva, upozorilo je “vijeće mudraca” – pet neovisnih ekonomskih stručnjaka koji svake godine objavljuju analizu ekonomske situacije u zemlji i daju svoje prijedloge i smjernice za budućnost.

Povucite kočnicu rasta

U svojoj analizi poručili su kako je nužna prilagodba novoj ekonomskoj situaciji te kako bi te smjernice trebalo ugraditi u pregovore oko formiranja vladajuće koalicije. Stručnjaci iz “vijeća mudraca” preporučuju prije svega porezne olakšice, što u konkretnom slučaju znači postupno ukidanje doprinosa solidarnosti i zadržavanje konačnoga poreza na dohodak, a saveznoj vladi predlažu i smanjivanje stope doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti sa sadašnjih 3 na 2,5 posto.

U dokumentu se navodi kako privatna potrošnja, državna potrošnja i investicije u izgradnju već dugo rastu robusno. Osim toga, tvrtke ulažu više u opremu, istraživanje i razvoj, a važna izvozna tržišta, posebno eurozona, nedavno su se vrlo dinamično razvijala.

Napetosti unutar njemačkoga gospodarstva izražene su u činjenici da tvrtke sve teže popunjavaju slobodna radna mjesta, a naročito velikom čini se prekomjerna iskorištenost kapaciteta u građevinskoj industriji, upozoravaju stručnjaci. Novoj vlasti stoga preporučuju postupno usporavanje rasta da ne bi došlo do negativnih posljedica gospodarske ekspanzije. Istodobno, njemački ekonomski bum privlači ekonomske migrante iz Azije i Afrike, ali i useljenike iz drugih država EU.

Za jedan stan 600 kandidata

Iz toga se razvija novi problem – u Njemačkoj je danas jako teško iznajmiti stan. Na jedan stan ponekad se javi i stotine kandidata, što je cijene najma diglo u nebo.

“Već tri godine moja obitelj i ja tražimo stan. Vrlo je čudno kad dođete pred oglašeni stan za najam, a ispred vas u redu stoji još 500 do 600 zainteresiranih. To nisu izolirani slučajevi”, kazao je nedavno Thomas Hafner na prvom programu njemačke javne televizije ARD, prenosi Večernji list.

Hafner traži četverosobni stan od 80 do 90 kvadrata za koji je spreman izdvojiti 1000 eura s režijama, ali već više od tisuću dana uzalud traži. U Njemačkoj danas nedostaje 1,2 milijuna stanova.

Stambena problematika u Njemačkoj dio je pregovora o “Jamajka-koaliciji“. Zeleni traže da se zakonski odredi gornja granica za najam kvadrata stana, a bavarska Kršćansko-socijalna unija CSU, sestrinska stranka Demokršćanske unije CDU kancelarke Merkel, traži da jedan od uvjeta za dobivanje radne vize bude i potvrda o riješenom stambenom pitanju u Njemačkoj.

Zakon o useljavanju obrazovane radne snage omogućava nam da privučemo ljude potrebne našem gospodarstvu. Pri tome bi trebalo postati jasno da radnici iz inozemstva mogu doći kod nas samo ako imaju sigurno radno mjesto, ali i stan. Ne smijemo stvarati dodatne probleme na stambenom tržištu”, kazao je za Focus jedan od čelnika CSU-a, Alexander Dobrindt.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.