Preokret u usvajanju ključnih zakona za otvaranje pregovora s EU u idućem tjednu?

Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini istaknulo je da je ovoga tjedna vidjelo pozitivne korake na putu BiH prema EU.

Tu spada usvajanje ekonomskog reformskog programa od Vijeća ministara, kao i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u Zastupničkom domu, a naglašeno je da zakonodavna procedura mora biti završena što je prije moguće.

Također, Upravni odbor za javne nabavke usvojio je Strategiju, a sada je potrebno usvajanje u Vijeću ministara.

Ali neki od najvažnijih zakona na EU putu, posebno Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima nisu dovršeni. Najvažnije je da se oni usvoje i da su u skladu sa europskim standardima prije sastanka Europskog vijeća 21. i 22. ožujka,  poručeno je iz Izaslanstva EU u BiH, prenosi “Avaz”.

Vremena za ispunjavanje minimalnih uvjeta koje je Europska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu sve je manje, a upravo oko ova dva zakona političari najviše spore.

Na nedavnom sastanku u Mostaru do dogovora nije došlo, ali kako su najavili i Čović i Dodik, ovih dana bi moglo doći do kompromisa, pa nam samo preostaje da čekamo.

Doduše, kako piše “Avaz”, za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Istovremeno, kako je za navedeni medij potvrdio Denis Zvizdić, zamjenik presjedavatelja Zastupničkog doma PS BIH, radna grupa koja radi na prijedlogu Zakona o sukobu interesa u finalnoj je fazi njegove izrade, tako da bi se on početkom narednog tjedna trebao naći na dnevnom redu, najprije Vijeća ministara BiH, a potom i Parlamentarne skupštine BiH.

Ako usvojimo Zakon o sukobu interesa i Zakon o državnoj službi, a imajući u vidu da je već usvojen Zakon o sprječavanju pranja novca, kao i da je u finalnoj fazi Sporazum sa FRONTEX-om, to bi sasvim izvjesno bio kredibilan napredak za otvaranje pregovora.

Otvaranjem pregovora prvo će se otvoriti klaster sa poglavljima koja su vezana za pravosuđe i vladavinu prava u sklopu kojih će se raditi na Zakonu o sudovima i svim drugim pitanjima iz te ključne oblasti. Naravno, postoji mogućnost da bude usvojen i Zakon o sudovima BiH, ali u vezi s tim zakonom još uvijek nije postignut dogovor, ističe Zvizdić.

Ćosić: Javne politike su samo “smokvin list” za neke druge planove

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • A izborni zakon.??? Znaci opet bosnjaci mogu hrvatima izabrati koga hoce za clana presjednistva iz reda hrvatskog naroda i delegate u Domu naroda iz reda hrvatskog naroda. Iduci izbori bosnjacke partije, stranke udruženo preuzimaju klub hrvata u domu naroda zapamtite. Zato sto presuda Ustavnog suda po tužbi Ljubic nije sprovedena. A nametnuti zakon Schmidta to im omogućuje. Sad je njihova dobra volja željeli nam i to uraditi…

  • Bogu hvala nešto nakon 30 godina pregovora da se pomakne sa mrtve točke jedino što smo doživjeli je iseljavanje 😭

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.