Preminuo Thorvald Stoltenberg, tvorac mirovnog plana za BiH s tri republike

Thorvald Stoltenberg, bivši ministar i norveški diplomat te posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju, umro je u petak, nekoliko dana nakon što je napunio 87 godina, piše Večernji list BiH.

Time je s životne i političke pozornice otišao još jedan od stranih dužnosnika koji su igrali značajnu ulogu u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Imao je iznimno dugu karijeru, bio je ministar obrane od 1979. do 1981. te nakon toga dva puta ministar vanjskih poslova Norveške. Radio je kao diplomat puno godina te bio posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju u vremenu njezina raspada.

Savez republika

Na ovim prostorima ipak je najpoznatiji kao tvorac neuspjelog Owen-Stoltenbergova mirovnog plana za BiH. Taj plan ili službeno Ustavni sporazum o Savezu Republika Bosne i Hercegovine bio je posljednji neuspješni mirovni plan za okončanje rata u BiH.

Prema tom mirovnom planu, Savez Republika Bosne i Hercegovine činile bi tri konstitutivne republike, a svaka bi obuhvaćala po jedan konstitutivni narod. Međutim, zbog protivljenja bošnjačke strane, taj plan je na kraju propao, a Stoltenberg se ubrzo povukao iz diplomatskog posredovanja na Balkanu.

Nakon što je napustio politiku, obnašao je dužnost predsjednika norveškoga Crvenog križa od 1999. do 2008. godine. Otac je Jensa Stoltenberga koji je bio norveški premijer, a trenutačno je glavni tajnik NATO-a.

Podsjetimo da je ranije ovoga tjedna preminuo još jedan važan svjedok diplomatskih pokušaja da se spriječi ili zaustavi rat u BiH i ostalim državama bivše Jugoslavije, prenosi Večernji list.

Carringtonov plan

Lord Peter Carrington bio je posljednji živući član Churchillove poslijeratne vlade Velike Britanije, a preminuo je u 99. godini života. Lord Carrington je u listopadu 1991. izradio nacrt za rješenje jugoslavenske krize po kojem je Jugoslaviju trebalo reorganizirati u labav savez suverenih i neovisnih država (Carringtonov plan), no njegov plan je propao jer ga nije prihvatila Srbija, a pod njezinim pritiskom ni Crna Gora.

(www,jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.