Šarović: Potrebno je zaštititi domaću proizvodnju s obzirom na mjere iz EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je hitne konzultacije sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Europske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija, kao odgovor EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država.

Na konzultacijama su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koji se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika, jer bi prema određenim procjenama, gotovo 10.000 radnih mjesta u ovom sektoru moglo biti ugroženo zbog uvođenja kvota od strane EU.

Ministar Šarović zatražio je da se reagira što hitnije i u najkraćem razdoblju napravi detaljna analiza ovih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera od strane BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviještena Europska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU – istakao je ministar Šarović.

U cilju pronalaženja najboljih rješenja za gospodarstvo, idućih dana ministar Šarović će obaviti i konzultacije sa nadležnim institucijama zemalja regije koje će se također naći na udaru najavljenih mjera Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.