Preminuo legendarni Muhammad Ali

Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji i legendarni boksač Muhammad Ali umro je u petak u dobi od 74 godine, nakon tridesetogodišnje borbe s Parkinsonovom bolesti.

Ali je hospitaliziran u četvrtak u bolnici u Phoenixu zbog respiratornih problema, a članovi njegove obitelji rekli su kako je stanje mnogo ozbiljnije nego što se mislilo. Njegovo zdravstveno stanje tijekom dana se ipak pogoršalo te je drugoga dana preminuo u bolnici.

Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji, Muhammad Ali, rođen kao Cassius Marcellus Clay, Jr. (Louisville, 17. siječnja 1942.), godinama se borio s Parkinsonovom bolesti koja mu je dijagnosticirana 1984. godine, tri godine nakon što se povukao iz boksa.

Bolest se često povezivala s traumom glave, a Aliju se stanje zadnjih godina dodatno pogoršalo pa je pojavljivanje u javnosti sveo na minimum.

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu te je zabilježio 5 poraza.

Prema mnogim ocjenama, drži ga se najvećim boksačem teške kategorije u povijesti te jednim od najvećih sportaša 20. stoljeća.

U sjećanju ljubitelja boksa Muhammad Ali ostat će u sjećanju kao boksač koji je imao jedinstven stil. Plesao je po ringu spuštenih ruku i ponekad je izgledalo kao da se poigravao s protivnicima.

Kroz sve godine boksačke karijere Ali se, osim neporecivim iznimnim boksačkim talentom, isticao i brojnim kontroverznim izjava i ponašanjem. Prijelaz na islam, vješto korištenje medijske pozornosti i specifičan način verbalnoga i neverbalnoga provociranja protivnika prije, za vrijeme i nakon borbe čine Alija svakako najprepoznatljivijom ikonom boksa. Smatra se da je Ali prva i najveća medijska sportska zvijezda 20. stoljeća.

Poznat je i po tome što je ušao u sukobe s vladom SAD-a odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskoga rata. Naravno, ubrzo je bio kažnjen, a boksačke federacije zabranile su mu sve nastupe te mu oduzele titulu prvaka (prekid karijere trajao je tri godine).

Što se samoga boksa tiče, iako je njegova vještina i snaga bila neupitna, poneku mrlju na karijeru bacile su sumnjive borbe s Listonom te nekoliko sumnjivih sudačkih odluka u režiji moćnoga promotora Don Kinga. Ipak, nemali broj stručnjaka složit će se da je Ali možda i najbolji boksač svih vremena, što je on sam za sebe često neskromno isticao u svakoj prilici.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • rip aliju odnosno clayu.mmmedjutim on je bio americki ispolitizirani boksac kojeg je nas cuvalo namlatio u jednoj borbi da je zavrsio u bolnici nekoliko tjedana a jure cuvalo otisao na plesnjak sa zenom nakon meca. Politizacija americke nadmoci je kroz suce meca dodijelila aliju pobjedu na bodove sto je apsurd…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.