U Mostaru održana promocija knjige ”Psihoaktivne tvari”

”U BiH je sve više ovisnosti bez droga, kao što su ovisnost o internetu, shoppingu, ovisnost o hrani tjelovježbi ili patološko vježbanje”, rekao je za Bljesak.info prof. dr. Dragan Babić.

Naime, u hotelu Ero u Mostaru u petak je promovirana knjiga ‘Psihoaktivne tvari’ autora prof. dr. Dragana Babića i osam suradnika: Ivan Vasilj, Marko Martinac, Marko Pavlović, Romana Babić, Katarina Barać, Marija Budimir, Vanja Đikanović i Cecilija Petrović.

Ovo je sedma knjiga na kojoj Babić radi, ali prva autorska. Knjiga ‘Psihoaktivne tvari’ govori o alkoholizmu i drogama, što se službeno zove psihoaktivne tvari.

Na promociji su o knjizi, osim samog autora, govorili Miro Jakovljević, Helena Škobić, Veljko Đorđević te Marijana Braš.

”Osim toga knjiga govori o društvenim poremećajima i poremećajima ponašanja koji su vezani za uporabu psihoaktivnih tvari. U njoj se na jedan temeljit socijalno – medicinski način opisuju razni psihički, organski i društveni poremećaji koji su vezani uz štetnu uporabu i ovisnost o alkoholu i drugi”, rekao je Babić o svojoj knjizi za Bljesak.info, dodajući kako je knjiga namijenjena studentima medicinskog i zdravstvenog fakulteta, ali i specijalizantima psihijatrije i drugim stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja, kao i svima drugima koji su zainteresirani za ovu temu.

Prof. dr. Babić je prošao brojne edukacije i stručnja usavršavanja iz ove oblasti, a ranije je za medije rekao kako je njegova zadaća bila da svoje znanje napiše i prense kako bi stručnjacima omogućio da imaju adekvatan udžbenik, te da što bolje osvijetle problematiku i pomognu bolesnim ljudima.
Babić je govoreći o tematici knjige kazao kako je kako je sve više mladih koji je razvilo neku vrstu ovisnosti.

”Sve je više mladih koji piju i koji prekomjerno uzimaju psihoaktivne tvari. U porastu su mnoge moderne ovisnosti bez droga, kao što su ovisnost o internetu, shoppingu, ovisnost o hrani tjelovježbi ili patološko vježbanje, dakle pojavljuju se ovisnosti bez droga”, kaže Babić.

Statistike kažu kako svaka druga osoba u BiH puši, a prosjek pušača u našoj državi je, kaže Babić, veći nego u EU.

”Pušenje je jedan negativan oblik ponašanja koja vodi k alkoholnim pićima i uzimanju težih droga, i može biti put koji vodi k ovisnosti”, kaže Babić.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

2 komentara

  • što je dovelo do ovolikih poremećaja ovisnosti u cijelom društvu?mislim da je uzrok što se nije borilo za obitelj i dobro,jer čovjek je dobar jedino ako ima stabilnu obitelj,čast izuzecima.
    nova pravila da možemo sami,pa u čudnim vezama i tome slično dovelo je do urušavanja čovjekove osobnosti,time smo dobili razne vrste ovisnika koji uništavaju ne samo sebe,nego sve oko sebe i šire
    ODLUČIMO SE ZA DOBRO!

Komentiraj: