Preminuo fra Anđelko Stipe Sesar

Preminuo je fra Anđelko Stipe Sesar član zagrebačkog samostana Svetog Duha rodom iz Župe Kočerin. Pokop mu je u srijedu u 11 sati na Svetome Duhu u Zagrebu.

Fra Anđelko je iznenada preminuo 24. travnja 2022. u popodnevnim satima na nedjelju Božanskog milosrđa.

Rođen je 15. rujna 1937. u Podvraniću, prve zavjete u redu franjevaca konventualaca položio je 7. kolovoza 1960. u Cresu. Za svećenika je zaređen 26. lipnja 1966. u Zagrebu.

Zauzeti svećenik i gorljivi propovjednik, čovjek vesela duha, odrješit na riječi, a blaga srca. Iskreno se nadamo da je nebo dobilo u njegovoj duši osvježenje! Mi ti dragi brate zahvaljujemo za sve dobro učinjeno i od Boga molimo za tvoju plemenitu dušu vječni mir. Zagovaraj nas pred licem Gospodnjim.

Počivao u miru, naveli su iz Župe Kočerin.

Crtica iz govora fra Anđelkove nećakinje Ivane Babić na proslavi njegove Zlatne mise 2016. godine:

Grmio je kao Ilija Gromovnik, opominjao kao starozavjetni prorok, ali i tražio izgubljene ovce ne štedeći ramena da ih vrati u stado… Krčio je kamen, sijao žito, bacao mreže, obrađivao vinograd… Uranjao u zdenac života, vjerovao u vijenac života… Znakom križa i sve nas iz obitelji blagoslivljao je u svim prigodama, pa nema ni krštenja ni vjenčanja na kojima nije bio Gospodinov izaslanik, licencirani opunomoćenik pri našem sklapanju vječnoga saveza s Kristom. Na Krčiću, malom seoskom groblju u rodnome Podvraniću, rastao se od zemaljskoga obličja svoje majke, oca, brata, sestre… strpljivo čekajući ponovni susret s njima i svima koje mu je Gospodin poslao ususret…

Snažan, glasan, vitalan, zdrav – svaku je Gospodinovu odluku poštovao i prihvaćao, posve siguran u njezinu pravednost i ispravnost. Njegova je vjera bistra kao nabujale proljetne vode, nepokolebljiva kao Čvrsnica, tvrda kao hercegovački kamen, visoka kao jablan ili lišnjak, svježa kao ona jutra kada je kao dječak s vršnjacima iz sela ujesen kretao u školu… Puno je Vranišnice proteklo od tada… Ovaj zlatni jubilej prilika je da mu zahvalimo na svemu, da mu kažemo da se njime dičimo, da pucamo od ponosa jer ga je dala baš naša kuća! Mislim da na koncu svoju polustoljetnu vjernost slobodno može zaključiti riječima: Dobar sam boj bio, vjeru sačuvao, trku doduše još nisam završio, ali nadam se vijencu pravednosti kojim će mi u onaj dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac.

Hvala ti, strikane, na svemu.

(www.jabuka.tv)