Preminuo Denis Kuljiš

U dobi od 68 godina u Zagrebu je danas nakon kratke i teške bolesti preminuo novinar, urednik i publicist Denis Kuljiš.

Iza njega su ostali supruga i dvoje djece.

Pisao u novinama od 1972. godine

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 8. prosinca 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Redovito je pisao u novinama od 1972. godine, a 1979. se zaposlio u Poletu i 1980. u Vjesniku. Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija.

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko poduzeće Media Press koje je sudjelovalo u pokretanju Globusa, prvog privatnog nezavisnog političkog tjednika u Hrvatskoj. Bio je prvi glavni urednik Globusa ostavši na toj funkciji punih pet godina, a tvrtka koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapress Holding (EPH).

Zatim je napustio EPH i s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo politički tjednik Nacional, koji je vodio dvije godine. Nakon toga je pokrenuo dvotjednik Ultra koji je propao.

Obavljao je i uredničke poslove pa je svojevremeno bio zamjenik glavnog urednika Globusa, glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista. Sudjelovao je i kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan, prenosi Index.hr.

1990. pokrenuo je prvi hrvatski politički talk show “Kult ličnosti” emitiran te godine na 23 nezavisne televizijske postaje.

Kolumnist, urednik, publicist

Krajem 2012. bio je među pokretačima još jednog hrvatskog dnevnika “21. stoljeće”, kojem je prva glavna urednica bila njegova supruga Nada Mirković. Dnevnik je ugašen nekoliko mjeseci kasnije zbog financijskih problema.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, intenzivno se bavio i publicistikom. Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona “Majmuni, gangsteri i heroji” objavljena je u Zagrebu 2001., a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu Dva pamfleta protiv Tuđmana objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak “Majmuna, gangstera i heroja”, ovog puta s dodatnim opisima “geniji, lupeži i papci”.

Napisao je i politički roman “Hrvatski bog Merkur” tiskan u deset tisuća primjeraka.

U suradnji s povjesničarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu “Tito: Neispričane priče”, a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga “Titov tajni imperij”.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.