Preminula je Berina Hamidović, beba bez matičnog broja

Berina Hamidović, beba od mjesec i pol, preminula je u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju, saznaje Klix.ba. Otac Edin kaže da je njegovo dijete bilo žrtva administracije.

Berina je rođena 17. ožujka ove godine. Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla jesti. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspješna, upućena je u Beograd. Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim time ni putovnicu, dok je oboje roditelja nezaposleno. Edin Hamidović u razgovoru za Klix.ba kaže da je za prikupljanje novca najzaslužniji njegovo susjedstvo na Ilidži.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

“Iako je dijete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaviještena da na tom graničnom prijelazu dolazi vozilo hitne pomoći, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici nitko nije obavijestio da dolazimo”, ispričao nam je ožalošćeni otac.

“Rekli su: ‘Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom’. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gdje su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će vozilo hitne pomoći doći na taj granični prijelaz”, s tugom se prisjetio Hamidović događanja otprije mjesec dana.

Kad su konačno uspjeli doći do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.

“Iz Županije nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Županiji su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti platiti liječenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, te su nam rekli kako će to oni riješiti pravnim putem”, rekao je Hamidović.

Berina je potom dobila sepsu.

Preminula je 13. lipnja, a pokop je u ponedjeljak, 17. lipnja u 14 sati na groblju Vlakovo.

(www.jabuka.tv)6 komentara

  • katastrofa koliko nam ljudski zivot malo znaci,u danasnjem vrimenu kojem zivimo prije ce pomoc biti pruzena psu ili macki nego djetetu.zalosno ali istinito,mali andele pocivaj u miru i moli kod boga za ovi jadni narod koji svaki dan sve dublje i dublje tone u blato iz kojeg se nece lako iscupat…KAD SE BOZIJA RUKA SPUSTI SVI CE VAPIT ZA SPASOM ,ALI SPASA NECE BIT…pa ce onda tek vidit sta znaci bit u situaciji kad ti treba pomoc a nigdi nikog da ti pomogne…

  • Previše se ljudi zamaraju nevažnim stvarima, što obući da bi nas netko komentirao kako smo lijepo obučeni, novi mobitel jer je brži i ima bolju kameru, novi auto da bi se pokazali itd…a ne obraćamo pažnju na jedan život, razmišljamo o drugim stvarima, nemamo vremena za druge kojima je kora kruha ili jedna marka veliko…to nam smiješno zvuči…
    Zavukli smo se u svoje ”jazbine” da što manje vidimo i što manje da nas vide…
    Zanima nas samo ako se dogodi nekome nešto loše da možemo komentirati i time se hranimo, kao da je nesreća i bol postala hrana bolesnih duša a ne sreća i mir kojima se hrane zdrave duše koje su čini mi se pred izumiranjem…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.