Preminula Esma Redžepova, kraljica romske glazbe

Makedonska agencija MIA javlja kako je nakon teške bolesti preminula 73-godišnja Esma Redžepova.

Makedonska glazbena umjetnica rođena je 8. kolovoza 1943. godine, a bila je aktivna više od 55 godina. Makedonija je smatra jednim od najvećih glazbenih ambasadora svoje zemlje.

Kraljicom romske glazbe službeno je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske glazbe održanome u Indiji, kada joj je priznanje uručila Indira Gandhi.

U bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je nebrojene koncerte, a zadnji put u Zagrebu je nastupila u travnju ove godine.

Snimila je oko tisuću pjesama, a za dobar dio njih bila je autor i glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće tako i za strane diskografske kuće.

Osim prema svojem glazbenom stvaralaštvu i bogatoj glazbenoj karijeri od gotovo 60 godina, Esma Redžepova poznata je i kao humanitarka.

Zajedno sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim, odgojila je, školovala i udomila 47-ero djece. Za svoj humanitarni rad dvaput je bila kandidirana za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

(Hina)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.