Što sve Firefox ili Chrome znaju o vama

Čim se spojite na internet počinjete iza sebe ostavljati digitalni trag koji o vama govori više nego što mislite. Web preglednici mogu ne samo odrediti gdje se nalazite već i prikupljati hrpe drugih podataka; primjerice, iznad čega ste zastali s računalnim mišem ili kad ste pokrenuli privatni režim pregledavanja, prenosi tportal.hr.

Evo kako možete doznati kakve sve informacije puštate u svijet.

Usmjerite svoj preglednik prema eksperimentu na webu nazvanom Click kako bi počeli. Očekujte kako će poteći slap informacija, od toga koliko jezgri ima vaš procesor do toga koliko kakve pokrete računalnim mišem radite.

Za puni doživljaj uključite zvuk. Ukorit će vas, recimo, zbog napuštanja prozora, a neće se niti ustezati od psovanja. Na ovom neobičnom web odredištu također možete uspoređivati svoje aktivnosti s aktivnostima drugih korisnika, pa čak i pustiti ga da pogodi vaš spol temeljem načina na koji ga koristite.

Postoje i ozbiljniji alati, ako ste skloniji dubljem i formalnijem uvidu u podatke koje generirate surfanjem.

Webkay će također prikazati sveobuhvatan popis onoga što web odredišta mogu naučiti i pogoditi o vama bez da vas pitaju za dozvolu, samo temeljem prikupljenih podataka. Dobit ćete objašnjenje što je sve prikupljeno, kao i poveznice na alate pomoću kojih možete uvesti reda među podacima koje objavljujete.

Možete instalirati i proširenje za preglednik NoScript (NoScript Security Suite za Firefox ili ScriptSafe za Chrome), pomoću kojega možete blokirati izvršenje velikoga broja standardnih programa za njuškanje.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.