Prehranom protiv sijedih vlasi

Neki ih imaju već u dvadesetima, mnogi primijete tu i tamo pokoju sijedu u tridesetima, a većina u četrdesetima računa na to da su prosjedi muškarci privlačniji ženama. Ako proces sijeđenja ipak želite malo zaustaviti, obratite pozornost na vašu prehranu.

Ako vam se ne sviđa to što primjećujete sve više sijedih u svojoj kosi, vaš najbolji saveznik je bakar, i to u količini od 2 mg. Taj mineral pomaže pri prijenosu kisika kroz tijelo, a koristi se i za proizvodnju važnih muških bjelančevina i enzima.

Pad proizvodnje melanina odgovoran za prirodnu boju kose povezuje se s nedostatkom bakra. Stoga zaboravite boju za kosu i razmislite o bakru. Pojačajte unos namirnica bogatih bakrom kao što su raženi kruh, krumpir, grožđice, breskve, zeleni grašak i kikiriki – sve te namirnice bogat su izvor tog minerala i osobito važna hrana za mladog muškarca koji ubrzano sijedi, piše Men’sHealth.hr.

Jedite rotkvice i avokado, koji su izuzetno bogati bakrom, što pospješuje proizvodnju melanina odgovornog za održavanje prirodne boje kose. Izbjegavajte hranu bogatu raznim aditivima. Kada želite kupiti neki proizvod, pogledajte popis dodataka na poleđini. Ako je dugačak, ne kupujte ga! Razni aditivi poput umjetnih boja i konzervansa otežavaju rad probavnog sustava, što narušava kvalitetu kose.

Umjereno pijte kavu i čaj te umjereno jedite crveno meso, začinjenu hranu te hranu koja izaziva kiselost tijela jer otežava dolazak važnih hranjivih tvari do folikula kose – jednostavno kosa nema optimalnu prehranu, što može izazvati ranije sijeđenje. Jedite hranu koja jača bubrege, kao što su morske alge (pazite da ne pretjerate s unosom morskih algi jer mogu izazvati poremećaj rada štitnjače, što je također razlog preranog sijeđenja), sezamove sjemenke, spirulinu, češnjak, ciklu, borovnice, maline, plavu ribu, mladi luk, celer, sve vrste graha, orahe.

        (www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.