Pregledano 138.000 predmeta, prva faza revizije branitelja završena

Prva faza revizije branitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine je završila. Prema riječima federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salke Bukvarevića, ostalo je za dodatni pregled oko 2000 predmeta.

Izgorjela dokumentacija

“U osnovi možemo reći da smo prvu fazu završili jer ovi predmeti koji su ostali za pregled uglavnom se odnose na one općine u kojima je izgorjela dokumentacija ili je na neki drugi način uništena”, ističe ministar Bukvarević.

Dodaje kako zbog svega navedenoga timovi za kontrolu imaju otežan posao.

“Ali učinit ćemo sve što je do nas kako bismo i te predmete dodatno rekonstruirali i pregledali”, naglasio je Bukvarević.

Inače, do sada je u prvoj fazi revizije pregledano oko 138.000 predmeta. Kako je već ranije navedeno, među pregledanim predmetima, 2000 nisu imale urednu dokumentaciju te su te osobe izvedene iz prava zbog nepostojanja odgovarajuće papirologije da su bile pripadnici oružanih snaga. Oko 4000 osoba izvedene su iz prava jer su ocijenjene u Institutu za medicinsko vještačenje s manje od 20%, piše Večernji list BiH.

“Dakle, oko 6000 pripadnika izvedeno je iz prava. Govorimo ‘oko’ jer svatko od njih ima pravo pokretanja postupaka pa je i jedan dio na sudu. Zatim, za blizu 7000 pripadnika umanjeno je pravo. Primjerice, ako je invalidnost bila 80 posto, sada je 60 posto” kazao je ranije ministar Bukvarević.

On se osvrnuo i na eventualne sankcije za one branitelje za koje se utvrdi da su nezasluženo primali naknadu više godina.

“Sve što smo mi utvrdili, dostavljali smo nadležnim tijelima. Zakon o kontroli zakonitosti jasno je propisao da se, kada se utvrde nepravilnosti, izdaje nova odluka. Nije predviđeno neko daljnje procesuiranje” navodi ministar za pitanja branitelja Federacije BiH.

Znači, nitko od onih za koje se utvrdi da su godina nezakonito primali naknadu novac neće morati vratiti, ali će u idućem razdoblju dobivati manju naknadu ili je neće dobivati nikako.

Podsjetimo i kako bi u Federaciji BiH uskoro trebao biti objavljen registar branitelja. Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji omogućena je pravna pretpostavka za uspostavu i objavu registra korisnika i registra branitelja.

Registar branitelja

“Nakon stupanja zakona na snagu vrlo brzo ćemo institucijama BiH, općinama i županijama staviti na raspolaganje registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite – 95.000 imena po općinama i županijama, njihova primanja, što su do sada primili iz proračuna općina, županija, FBiH” kaže ministar Bukvarević.

Pri izradi registra branitelja korišteni su podaci bivšega Ministarstva obrane FBiH na osnovi evidencije o broju izdanih takozvanih braniteljskih certifikata. Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HR HB oko 180.000. Što se tiče registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, on sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše branitelje, koji se isplaćuju na razini FBiH u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima.

“Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja, vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji je uvezano 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na te naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji i poginulih branitelja te 5000 dobitnika ratnih priznanja”, kazao je početkom godine ministar Bukvarević.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • O kojem mi zajedničkom registru ovdje čitamo,pričamo…O onome gdje su hrvati pripadnici HVO-ne,časnici zločinci,agresori,suđeni,osuđeni,optuženi itd. a pripadnici Armije BiH-ne koji su radili zločine nad hrvatima sprovode kontrolu,reviziju i izvode pripadnike HVO-ne iz prava,bave se politikom i dalje su bitan faktor u političkom i javnom životu BiH-ne.Konkretno mislimo na Šerifa Patkovića zap.sedme muslimanske brigade u čijem su sastavu bili i muđžahedini.Sefer Halilović,Selmo Cikotić,ĐŽevad Mlaćo,Atif Dudaković itd.Svi dobro znamo koji su zločini počinjeni na prostoru Središnje bosne,Bugojna,Travnika,Viteza,Vareša,Kaknja,Zenice,Jablanice,Konjica,Uzdola itd.Ratnu dokumentaciju,ratni put predati u ovom momentu u ruke ovih ljudi,bošnjaka koji su ekstremniji prema hrvatima nego 1992-1993 god.je ravno veleizdaja i samo ubistvo. Jer da se pravično pristupa svim zločinima i žrtvi onda da,ali ovako u ovim vremenima i okolnostima,,političkom ne povjerenju,,je suicid svoga naroda…O kojem, zajedničkom arhivu pričati a svi bošnjački političari i mediji HVO-ne doživljavaju,nazivaju javno udruženim zločinačkim poduhvatom,agresoria itd..Tko onda pobi i protjera hrvate Središnje bosne,Posavine itd.Izborni zakon ne mogu dogovoriti,bošnjacima je neprihvatljivo da hrvati biraju svoje prestavnike,presjednika u izvršnoj vlasti.O čemu pričamo mi u ovoj i ovakvoj državi,bez trunke poštovanja i povjerenja. Javno se hvale u svojim medijima koliko nas je malo ostalo,koliko su nas protjerali,spominju 10 posto,da nas je,prebrojavaju nam krvna zrnca a paralelno kažu da hrvatima ništa ne fali i da dobivaju više nego što im pripada.. A oni su ti koji su sebi uzeli za pravo da kažu,znaju i procjenu što nam pripada. Pripada nam Željko Komšić kao član presjedništva ispred hrv.naroda ali bošnjačkim glasovima ili Haso ili Mujo u domu naroda ispred hrvata.I to je njima ok,normalno i demokracija.

  • Samo se vi blatite hrvatski branitelji izmedju sebe umjesto da tražite svim braniteljima zajedno naknadu za 5 godina razovanja i neprimanja plaće i muke kako se prehraniti a mnogi i posle rata ostaše bez posla jer su se firme davale na poklon i da tražite mirovinu za svakog branitelja koji nema mirovinu da budete jedno vi blatite se između sebe.To oni i žele pročitati i nastaviti sa svojom dominacijom nad vama i nana.

    • Branitelj koji trazi naknadu za obranu svoga doma i domovine nije branitelj nego je PLACENIK. Placi koliko hoces, tako je. To nastranu, u tu kategoriju ne ulaze oni koji su ostali invalidi ili na drugi nacin osteceni, medjutim znate i sami da velikim dijelom (cast izuzecima i hvala im) su to samo ”velike hrvatine” koje primaju invalidnine i mirovine i skrb od dvije drzave, a ne zasluzuju ni od jedne. Puna podrska reviziji, da mi je caca rodjeni!

  • Odlićja su davana po rodbinskoj i prijeteljskoj vezi,naravno i kumovima i ljubavnicama.Ok odličje,papir neka stoji ali naknade,.mirovine koje dobivaju ti lažnjaci,osobe treba ukinuti odmah.RH-ka je svojim braniteljima dala odličja ali na to nema naknada i mirovina,a ovi naši u BiH-ni ,,uvlačiguzani,,na to dobivaju 360 km. plus mirovina 800-1.300 km.Samo vidite tko ima ta odličja i zgadi vam se.70 posto tih ljudi nije vidilo rata i prve crte bojišnice..

  • Tko su nositelji Odlicja HVOa?
    Koji kriteriji su bili nji oko 2800 slabo ima vojaka ili ti pak poginulih branitelja te invalida samo pogledajte pa se cudite kakvi smo postenjacine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.