Pregled 10 godina App Storea i najpopularnijih iOS aplikacija

Apple je prije 10 godina, 10. srpnja 2008. godine pokrenuo svoju trgovinu mobilnih aplikacija App Store, a dan nakon toga u prodaju pustio iPhone 3GS, model koji je prvi podržavao preuzimanje i kupovinu aplikacija na ovaj način. Povodom ovog “okruglog” rođendana koji se obilježava sljedećega tjedna, analitička kuća koja se bavi tržištem aplikacija App Annie objavila je zanimljiv pregled glavnih trendova, najpopularnijih aplikacija i općenito najznačajnijih podataka koji se tiču Appleove trgovine.

Trenutačno se na App Storeu nalazi preko 2 milijuna aplikacija, korisnici su ih preuzeli preko 170 milijardi puta, te do kraja prošle godine na njih potrošili preko 130 milijardi dolara. Čak 10 tisuća iOS aplikacija može se pohvaliti generiranim prihodima većima od milijun američkih dolara, izračunali su u App Annie.

Za 75% svih prihoda App Storea zaslužne su mobilne igre

Zanimljivo, rast popularnosti plaćenih sadržaja i samim time prihodi App Storea i developera u posljednjih 6 godina rastu po većoj stopi (52% godišnje) nego što to raste broj preuzimanja aplikacija (u prosjeku 15% na godinu). Iako ima značajno manje korisnika, App Store i dalje uzima dvije trećine prihoda na tržištu, dok tek jedna trećina odlazi prema Googleovom Play Storeu. Najviše prihoda (75%) dolazi od igara, i to većinom s tržišta SAD-a, Kine i Japana.

Ove će godine na App Storeu biti potrošeno oko 53 milijarde, a do 2022. se procjenjuje da će taj iznos biti oko 75 milijardi dolara,piše Bug.hr.

Korisnici u razvijenim zemljama na svojim iOS uređajima imaju u prosjeku i preko 100 instaliranih aplikacija, a njih 40-ak koriste najmanje jednom mjesečno. Najpopularnija mobilna igra svih vremena po broju preuzimanja je Candy Crush Saga, dok je najviše prihoda ukupno generirala igra Clash of Clans.

Facebookove aplikacije omiljene korisnicima

Općenito najpopularnija mobilna aplikacija svih vremena je Facebook, a slijede ga Facebook Messenger, YouTube, Instagram, WhatsApp, Google Maps, Snapchat… Facebook se tijekom posljednjih 10 godina svake godine našao među 10 najčešće preuzimanih aplikacija. 2012. godine na vrh ljestvice zasjeo je Instagram, da bi se 2013. tamo našao YouTube – i to iz razloga što više nije dolazio predinstaliran unutar iOS-a 6.0.

Ove godine, pak, na prvom mjestu najpopularnijih aplikacija za preuzimanje nalazi se Tik Tok, kineska platforma za razmjenu video isječaka, a slijede je uobičajeni “teškaši”: YouTube, Facebook Messenger, Instagram, Facebook i WhatsApp.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.