Predstavljene mjere za očuvanje prikanca na Mostarskom blatu

Nakon dvije sezone terenskog istraživanja brojnosti prikanca te pregledom literature i zakonskih odredbi vezanih za očuvanje ove vrste, projektni tim Udruge Dinarica i WWF Adria donio je niz mjera koje je potrebno pod hitno provesti kako bi se očuvala ova vrsta.

Prikanac je, kako navode, iznimno važno kultorološko i prirodno blago Mostarskog blata, a kao što je važan za identitet ljudi Mostarskog blata tako je važan i za očuvanje bioraznolikosti.

Također, potrebno je ispitati mrijest i ponašanje prikanca u umjetnim uvjetima (ex situ) u prilagođenom akvarijumu te nakon ispitivanja u umjetnom i prirodnom staništu potrebno je prilagoditi dvije akumulacije za život prikanca.

Osim toga, navode da je potrebno zakonski zaštititi vrstu njenim uvrštavanjem u Crvenu listu ugrožene flore i faune FBiH.

Jedna od navedenih mjera je i da Ministarstvo gospodarstva ŽZH dodjeli pravo upravljanja ribljim fondom na Mostarskom blatu, što bi bila osnova za sustavni nadzor i upravljanje brojnosti prikanca.

Kao zadnju mjeru mislimo da je nužno zaštititi barem jedan dio Mostarskog blata kao iznimno važnog krškog polja s velikim brojem endemskih vrsta. U 2020. godini 26 posto površine EU je zaštićeno, a standard Unije je da se do 30 posto površine jedne zemlje članice zaštiti. BiH ima ispod 3 posto površine zaštićeno, a Mostarsko blato kao krško polje s velikim brojem endema predloženo je od Ministarstva okoliša i turizma FBiH kao Natura 2000 područje, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.