Predstavljena monografija “Župa Međugorje” autora dr. fra Roberta Jolića

Sinoć je u dvorani Ivana Pavla II. predstavljena monografija „Župa Međugorje“, koja prikazuje najvažnije događaje iz povijesti župe, i koja seže u crkvenu, društvenu i političku povijest, od ilirskih vremena do 20. stoljeća. Osobita je pažnja posvećena žrtvama ratova, kojih je, nažalost, iznimno velik broj. Nisu zanemarena ni duhovna zvanja iz župe, kao ni duhovnici koji su vodili ovu župu. U monografiji se nalazi i poglavlje koje prati kretanje stanovništva i rodove u župi, tako da će vam sigurno biti zanimljivo čitati o svojim precima, gledati fotografije kojima je monografija obogaćena, i tako se vratiti u našu povijest. Na početku predstavljanja okupuljenima se obratio župnik fra Marinko Šakota, te predstavljači knjige, prof. dr. Ivica Šarac, dr. fra Ivan Dugandžić, a na kraju i sam autor dr. fra Robert Jolić.

Na predstavljanju knjige pojavilo se oko 70 župljana župe Međugorje, među kojima su bili profesori Krešimir Šego, Stipe Ćavar, Ivanka Vasilj, predsjednik Mjesne zajednice Međugorje Dragan Vasilj, Grgo Kozina, radio-amater i „otac medija“ broćanskog kraja, te mnogi drugi.

„Ovo je povod za jedno razmatranje i razmišljanje o nekim dijelovima povijesti, koji su za mene vrlo zanimljivi. Vrlo je važno suočiti se s nekim stvarima, koje su bile, i sad je do nas kako ćemo gledati na tu prošlost, koje ćemo svjetlo baciti. I zato je važno baciti svjetlo na prošlost, jer radi se o nama, kakav je moj odnos prema prošlosti“ – istaknuo je međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Nakon zahvale svima koji su sudjelovali u izradi ove monografije, župnik Šakota izrazio je nezadovoljstvo odazivom župljana na predstavljanje ovog, za župu Međugorje, jako vrijednog djela, i zapitao se što se to događa sa župljanima župe Međugorje i kakvo je stanje u njima.

Glazbenim izvedbama kvartet simfonijskog orkestra Mostar uljepšao je ovo predstavljanje. Djeluju već dugi niz godina, a sinoć su izveli II. stavak iz simfonije D-dur Luke Sorkočevića i Humoresku Antonína Dvořáka.

O knjizi i njenoj strukturi govorio je ugledni povjesničar prof. dr. Ivica Šarac, koji je istaknuo kako župa Međugorje ima svoju „povijest“ i „pretpovijest“, a kao granicu između njih naveo je 1981. godinu. Također, govorio je o svih 6 poglavlja ove knjige, ističući razne zanimljivosti koje sadržava ova monografija, kao recimo prvi pisani spomen župe Međugorje 1599. godine, pa onda odcjepljenje 1892. godine od župe Gradnići, podizanje spomen križa na brdu Šipovcu i ostalome.

„Ova je monografija bogata riznica prikupljenih i sustavno obrađenih podataka o prilično dugoj povijesti župe Međugorje, koja će biti obilno korištena u svim budućim radovima o ovoj župi, a s obzirom na njezinu važnost i popularnost, takvih radova sigurno neće manjkati“ – rekao je profesor Šarac.

Dr. fra Ivan Dugandžić, umirovljeni sveučilišni profesor i ugledni bibličar, govorio je o župi Međugorje u zadnjih 120 godina, župi u kojoj započeo svoj put prije 43 godine kao mladi kapelan. Rekao je kako su počeci župe bili obilježeni siromaštvom, ali i željom župljana da napreduju, kako u materijalnom, tako i u duhovnom pogledu. Uz dosta povijesnih činjenica, istaknuo je i jednu zanimljivost, a to je neslaganje dvaju najvećih sela župe, Međugorja i Bijakovića, oko mjesta izgradnje nove crkve. Dok su Međugorčani bili za mjesto na kojem se crkva kasnije i izgradila, Bijakovčani su bili za to da se crkva gradi na mjestu stare. Iz tog razloga, tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan saziva sjednicu župnog odbora, na kojoj nije uspio pronaći rješenje prihvatljivo za oba sela, kao što to nije pošlo za rukom ni tadašnjem biskupu Mišiću. Pola godine nakon toga, biskup ponovo pokušava uspostaviti jedinstvo između ovih dvaju sela, ali opet neuspješno. Nakon toga biskup odlučuje da se crkva ipak gradi, što se nakon određenog vremena i počelo.

No, da se ne bi stekao pogrešan dojam o složnosti među Međugorčanima i Bijakovčanima, fra Dugandžić je kazao i to da su za Božić 1967. godine župljani ovih sela u župnoj kući zajedno pjevali „Ljubav nas veže i spaja“, a dvije godine kasnije, kada je blagoslovljena nova crkva, fra Radovan je naglasio da je ono što su taj dan slavili bili upravo župljani ove župe.

Na kraju predstavljanja posjetiteljima se obratio i autor monografije „Župa Međugorje“, dr. fra Robert Jolić. „Bilo je uistinu puno posla, puno truda je uloženo u ovaj rad, pretraživanje arhiva, prelistavanje literature na temu župe Međugorja, ali i terenski rad!“ – istaknuo je fra Jolić. Također, spomenuo je i to da je ova monografija bila dovršena prije 6 godina, bio je napravljen i prijelom, i onda je negdje zapelo i nikada nije tiskano do danas, iz njemu nepoznatih razloga. Ali, kako svako zlo nije za zlo, tako očito nije ni ovdje, jer je knjiga u ovom obliku ipak puno opširnija nego u prvoj verziji. Prije svega zahvalio se župniku fra Marinku Šakoti, koji je odmah nakon dolaska na službu rekao da se to objavi i da ugleda svjetlo dana. Nakon dodatnih dotjerivanja, pa i dodavana novog poglavlja o žrtvama ratova, možemo reći da se čekanje od više godina isplatilo čekati.

Zahvalio se i lektorici Ivi BeljanDraganu Soldi na kazalu, Marijani Lani Pekas na prijevodu, Mariju Vasilju na dizajnu korica, fra Anti Tomasu, Grgi Kozini, Ivici Selaku i Mirjani Stanislavi Vasilj Zuccarini na ustupanju arhivskih materijala, fra Miri Šegi i drugima. Zahvala je upućena i brojnim župljanima koji su svoj doprinos ovoj monografiji dali kroz podatke i slike koje su na osobit način vezane za žrtve II. svjetskog rata.

Nakon predstavljanja monografije, posjetitelji su se uz domjenak družili sa autorom i predstavljačima, a monografija „Župa Međugorje“ mogla se kupiti po promotivnoj cijeni od 30 KM.

(www.citluk.net)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.