Probijen tunel Novi na Južnoj obilaznici Mostara

U četvrtak 18. travnja, probijen je Tunel Novi kroz brdo Hum u Mostaru, što je ujedno jedan od dužih tunela u BiH čije je miniranje ulaznog portala započelo u travnju prošle godine.

Za izvođenje radova na Tunelu Novi angažiran je konzorcij Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt LLC iz Azerbajdžana. Sam ugovor između te dvije tvrtke odnosi se na kompletne radove tunela, te završne radove na trasi od rotora Varda do 300 metara iza tunela, kazali su za Bljesak.info iz Heringa dajući odgovore na tehnička pitanja.

Probijanjem Tunela Novi završena je, kako su nam potvrdili iz ove tvrtke, “najzahtjevnija i najizazovnija faza podzemnog iskopa nakon Vijadukta Marijanovića Draga koji je bio predmet prethodnog ugovora, a projektirana dužina tunela je 899 metara“.

Paralelno s glavnom tunelskom cijevi izvode se radovi i na servisnoj (evakuacijskoj) cijevi koja je dužine 718 metara, kazali iz Heringa, te dodali kako po završetku podzemnog iskopa tunela slijede radovi na betonskoj oblozi, te instalaterski radovi, opremanje tunela i završni radovi na trasi.

Kako su istaknuli za Bljesak.info, do sada nije bilo neočekivanih komplikacija, te su radovi izvođeni u skladu s ugovornim rokovima, a radovi na iskopu izvodili su se 24 sata gdje je prosječno angažirano 70 radnika. Po završetku ugovorenih radova biti će gotovo oko tri kilometra dionice južne obilaznice Mostara koja je strateški projekt koji će rasteretiti promet kroz najveći grad na Neretvi i koja će kao moderna prometnica povezati Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

Radovi na Vardi u punom zamahu

Podsjetimo da je prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, završen krajem 2019. godine, a za završetak kompletnog projekta potrebno je završiti još 8,2 kilometra na zahtjevnoj trasi.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić ranije je kazao kako će završetkom Tunela Novi očekivati završetak radova do kružnog toka Rodoč čime će se praktički Južna obilaznica Mostara pustiti u funkciju. Ova prometnica će na južnom izlazu iz Mostara omogućiti povezivanje s autocestom na koridoru Vc i europskom mrežom cesta, što će biti od velikog značaja, ne samo za Mostar nego i cijelu BiH ali i regiju.

(www.jabuka.tv | Foto: Hering)

2 komentara

  • Kako napreduje ova obilaznica biti će gotova 2064, a do tad će biti 2289 izjava od strane političara,direktora cesta i drugih, kao to oni rade da je to zahtjevno, važno bitno itd

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.