Predstavljena cigareta budućnosti: Ne gori, ne dimi i nema pepela

Philip Morris International u Zagrebu je ovih dana predstavio “cigaretu” budućnosti.

Izgledom je upola manja od obične cigarete, i dalje sadrži duhan, ali ne gori, ne dimi i nema pepela. Riječ je o posebno obrađenom smotuljku duhana koji se umeće u uređaj za grijanje, tzv. iQOS, s punjivom baterijom uz pomoć koje se zagrijava na najviše 350 Celzijevih stupnjeva i isparava, dok obična cigareta izgara na oko 800 stupnjeva, pri čemu se stvara više od 7000 štetnih spojeva poput katrana, ugljikova monoksida, amonijaka, metanola, arsena, cijanida…

Upravo izgaranje duhana najrizičnije je za ljudsko zdravlje. No, iQOS proizvodi aerosol u kojem su u odnosu na cigaretni dim razine štetnih sastojaka prosječno smanjene od 90 do 95%. U njihov je razvoj PMI utrošio dvije milijarde eura, a započete su i kliničke studije registrirane na Clinical Trials.gov.

Na pilot-tržištima Italije, Švicarske, Rusije, Njemačke, Ukrajine, Rumunjske, Portugala, Monaka, Danske i Japana koristi ga više od 600 tisuća nekadašnjih konvencionalnih pušača. Istraživanja i kliničke studije još su u tijeku, a u PMI-ju tvrde da će već do kraja godine biti spremni američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) podnijeti zahtjev za njegovu registraciju kao za “duhanski proizvod modificiranoga rizika“, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.