Siemens za 4,5 milijardi dolara kupuje američki Mentor Graphics

Njemački industrijski div Siemens najavio je u ponedjeljak da će kupiti američku softversku kompaniju Mentor Graphics za 4,5 milijardi dolara, u sklopu proširivanja ponude za kompanije koje u proizvodnji koriste sofisticiranu tehnologiju.

Mentor proizvodi softver koji se koristi pri izradi elektroničkih proizvoda, posebice integriranih matičnih ploča. Sjedište im je u saveznoj državi Oregon, a zapošljavaju 5.700 radnika u 32 zemlje.

Tom će akvizicijom Siemens “upotpuniti našu jaku ponudu u mehanici i softveru projektiranjem, testiranjem i simulacijom električnih i elektroničkih sustava”, kazao je član uprave njemačke kompanije Klaus Helmrich.

U priopćenju Siemens navodi da su ponudili 37,25 dolara prema Mentorovoj dionici u gotovini, 21 posto više od njezine cijene pri zatvaranju tržišta prošlog petka. Uprava američke kompanije prihvatila je ponudu koju još moraju odobriti i dioničari.

U njemačkoj kompaniji očekuju sinergijski efekt te akvizicije kroz kombinaciju povećanja prihoda i očekivanoga povećanja marže, uz ukupni utjecaj na dobit prije poreza i kamata (EBIT) u roku od četiri godine od zaključenja transakcije iznad razine od 100 milijuna eura.

Transakcija bi prema Siemensu trebala biti zaključena u drugom tromjesečju kalendarske 2017. godine.

(Manager.ba)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.