Predstavljamo potpuni program 16. Mediteran Film Festivala

Od 26. do 29. kolovoza u Širokom Brijegu bit će održan 16. Mediteran Film Festival – jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji.

I ovu godinu uz snažan dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran Film Festivala, bit će prikazana i zanimljiva filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom, svjetske premijere, kao i program animiranih filmova s prijateljskog Festivala NAFF. Ono na što je MFF posebno ponosan jeste suradnja s ovogodišnjim partnerom Festivala, najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u programu HBO Adria bit prikazan poljski film ‘Duboka ljubav’.

Uz HBO, 16. MFF će napraviti još jedan veliki iskorak, a to je pokretanje otvorenog kina, na kojem će uz potporu Operacije kino, bit prikazana dva igrana filma.

U srijedu 26. kolovoza u programu van konkurencije premijerno prikazujemo ‘Filmove domaćih autora’, dokumentarce ‘Austro – Ugarske vojne utvrde u Mostaru’ Ive Mikulića, ‘Da capo’ Zdenka Jurilja i nagrađivani dokumentarac ‘Neukrotivi kardinal’ Ivana i Mirele Cigić.

Svečano otvaranje 16. MFF pripalo je dokumentarcu iz konkurencije dugih, španjolskom filmu ‘Kreator džungle’ Jorida Morata, te će prvog festivalskog dana uz ovaj, bit prikazana još tri dokumentarca iz konkurencije kratkometražnog filma.

S rekordnim brojem prijava, od 430 pristiglih filmova, selektor festivala Damir Čučić izabrao je 17 filmskih ostvarenja, deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno sedam filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

16. MFF donosi: Program u konkurenciji, igrane filmove u otvorenom kinu, Oskarovce, HBO, animirane filmove s NAFF-a,…

Posted by MEDITERAN FILM FESTIVAL on 24. kolovoz 2015

Drugi i treći dan Festivala uz program u konkurenciji, obilježit će ‘Open air cinema’ u kojem će, na filmskom trgu u središtu Širokog Brijega, bit prikazana dva nagrađivana igrana filma ‘Druga majka’ Anne Muylaert i ‘Divlje priče’ Damiana Sziforna. Uz otvoreno kino i HBO dokumentarac ‘Duboka ljubav’, Jana P. Matuszynskog, rezerviran za drugi dan, treći i četvrti dan otvaramo animiranim ostvarenjima s NAFF-a, koji je ovu godinu proslavio svoju desetu obljetnicu.

U programu ‘Domaćih autora’, koji na 16. MFF-u broji pet dokumentarnih ostvarenja, svjetsku premijeru doživjet će i film ‘Kućo moja’ Zdenka Jurilja, priča koja prati deložacije u Hrvatskoj i dramatične trenutke obitelji koje izbacuju na ulicu.

Posljedni iz ovog programa jeste film ‘Hercegovina’ Ive Čolaka i Zdenka Jurilja, koji će premijerno bit prikazan u subotu 29. kolovoza.

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 29. kolovoza u dvorani kina Borak izabrati pobjednike 16. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Film zatvaranja, iz off programa, bit će Oscarom nagrađeni dokumentarni hit ‘Citizenfour’, redateljice Laure Poitras, koji neće samo prikazati kakvu opasnost predstavlja narušavanje prava na privatnost od strane vlade, već će gledatelje natjerati i da je osjete.

Na ceremoniji zatvaranja 29. kolovoza, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson i Tylera Gundersona, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, šest mladih filmaša učenika, iz Amerike.

Uz velik broj filmova, neizostavni dio Mediteranskog festivala, uz opuštenu atmosferu i dobru zabavu, jesu i filmski kvizovi, radionice, bogate nagrade i partiji koji čine ovaj Festival nezaobilaznim kulturnim odredištem regionalne scene.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: