Predstava o fra Didaku Buntiću izazvala neviđen interes u Širokom Brijegu

U četvrtak u 19 sati u širokobriješkom kinu Borak započela je predstava o hercegovačkom velikanu fra Didaku Buntiću pod nazivom “Fra Didak – Sebet nas i naše dice“.

Ova predstava u izvedbi franjevačkoga svjetovnoga reda i Frame izazvala je ogroman interes javnosti, čemu su svjedočile kolone pred ulaznim vratima za ovu prigodu pretijesnoga kina Borak. Zbog nedostatka mjesta mnogi su posjetitelji otišli ne vidjevši izvedbu, ali ispred širokobriješkoga kina moglo se čuti da će biti repriza predstave.

Franjevački svjetovni red i Frama ovom su predstavom iskazali poštovanje i zahvalnost velikanu koji je spasio mnoštvo gladne hercegovačke djece.

Podsjetimo, ove jeseni obilježava se 100. obljetnica kako je fra Didak Buntić odveo gladnu djecu iz Hercegovine u Slavoniju. Bratstvo svjetovnih franjevaca i framaša iz Širokoga Brijega, u sjećanje na tu 1917. godinu, pripremilo je igrokaz o fra Didakovu životu i onome što se tada događalo.

Radnja je smještena u vihoru Prvoga svjetskoga rata, kada jedan mladi i odvažni franjevac obilazi gradove, urede visokih dužnosnika, pa i samoga cara – tražeći pomoć za hercegovačku sirotinju, za seljake, kojima je i nezapamćena suša otežavala te godine rata za tuđega kralja i tuđu državu.

Fra Didak Buntić je većinu radnoga vijeka proveo na Brijegu i zadužio je Širokobriježane da ga se sjećaju i ne zaborave njegove ideje i djela.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.