Predsjedništvo HDZ-a BiH: Kriminalizacija Domovinskog rata se mora zaustaviti

Predsjedništvo HDZ-a BiH na sinoć održanoj sjednici u Kiseljaku posebnu je pozornost posvetilo problematici braniteljske populacije, priopćeno je u utorak iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Na dnevnom redu našao se niz točaka iz oblasti zaštite prava hrvatskih branitelja, od provedbe revizije, izjednačavanja prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) s pripadnicima Hrvatske vojske (HV-a), optužnica protiv pripadnika HVO-a, Instituta za medicinsko vještačenje na razini Federacije BiH, koji uz pomoć pojedinih liječnika, ističu iz HDZ-a BiH, provodi diskriminaciju pripadnika HVO-a, do izrade novog pravilnika o unutarnjem ustroju Ministarstva za pitanja branitelja Federacije BiH.

Članovi Predsjedništva HDZ-a BiH na poseban način su se dotaknuli optužnica koje se pred pravosuđem BiH podižu protiv pripadnika HVO-a. Uz pravo na pravičnu obranu te ispravno suđenje, naglašena je potreba jasnog razgraničenja osobne i kolektivne odgovornosti.

predsjednistvo_hdz_bih_2

S ciljem pomoći u obrani optuženih pripadnika HVO-a, pet krovnih Udruga HVO-a proizašlih iz Domovinskog rata formirale su Ured za pružanje pravne pomoći braniteljima, čiji je dio i Zaklada za pružanje financijske potpore koja će se financirati dobrovoljnim prilozima, na krajnje transparentan način.

Budući da je članovima Nadzornog i Upravnog odbora kao i direktoru Instituta za medicinsko vještačenje još u rujnu prošle godine istekao mandat, naglašena je potreba što skorijeg imenovanja novih čelnika Instituta na način koji će zaustaviti postojeću diskriminaciju i ponižavanje hrvatskih branitelja koja se provodi uz pomoć pojedinih liječnika.

S obzirom na to da je u tijeku izrada novog pravilnika o unutarnjem ustroju Ministarstva branitelja Federacije BiH, zaključeno je kako će se posebna pozornost u ovom procesu posvetiti ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu, koja je do sada bila izrazito na štetu Hrvata.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

  • Sad se javljate nemojte pomagat ni sad ljudi će se obranit i bez vas jer su čistog obraza branili dom a ne ko neki koji su za to vrime krali

  • STACES,POMAGAT,U,PONEDILJAK,NECE,SE,NIKO,DA,JAVI,,ODVEDOSE,IH KO JALJCE NA KLALJE SVI SUTE KAD SU BRANILI ONDAN SU VALJALI SAD STE IH OSTAVILI NA MILOST BOZIJU

  • Sta cemo mi dokazati koji smo se borili za domovinu. A nitko nas nevidi. Niti je netko reko sta je sa ljudima koji su bili kad je trebalo s nitko im nista nije dao kao neki znak da su branili Hrvatsku i Hr-Hb. Sta smo mi budale tamo neke revizije neka su to nam je nasa pllitika dala. Tko se borio nema nista ni papira da se borio a tko nije sve cinove, mirovine, invalidnine itd. Nemojte se vi boroti za nas dajte brate spisak branitelja. Javno pa cemo sve znati netreba nama vasa revizija. Pare ste uzeli sad pametujete stitite branitelje sebe vi stitite sebe. Dosta je vise floskula dosta sam spisak i svakome dati po zaslugama. Piginuli su broj jedan i ranjeni a ovo ostalo tkz. Lazni invalidi koji su kupili to treba goniti. Tko je invalid nema se sta bojati. Dosta vise supljaka.

  • Vecina pravi branitelja je pod zemljom jos malo sto ih je ostalo ispadose budale gdje oni spadaju ni zdravlja ni srestava za zivot cime djecu skolat ikako koga briga Ako vec nema pravde na ovom svijetu bice je kod Boga

  • Ne vjerujte,ovo je samo igra,nitko više nije lud.Isto je Hrvatima ako ih brani Čović ili Sefer Halilović…
    Jer oba su neprijatelji!

Komentiraj: