Inicijativa za izjednačavanje porodiljnih naknada u FBiH

Klub zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u suradnji s nevladinim sektorom zalaže se za donošenje propisa kojima bi na jedinstven način bio riješen problem porodiljnih naknada na području cijele Federacije BiH u smislu da svim rodiljama budu omogućena jednaka prava u ostvarivanju naknada.

Predsjednica Kluba zastupnica Zastupničkog doma FBiH Kenela Zuko kazala je danas novinarima da su ta prava nesrazmjerno urađena, ovisno od županije u kojem rodilja živi.

”Postoje zakoni na federalnoj razini koji se derogiraju na županijskog i ne poštuju se, te dolazi do diskriminacije u naknadama za rodilje u FBiH. Sve majke su iste, sve zaslužuju ista prva”, pojasnila je i istaknula podršku federalnog premijera u rješavanju tog pitanja.

Lejla Dragnić jedna je od ekspertica koja je prije dvije godine počela raditi preciznije analize u vezi s porodiljnim naknadama u FBiH i mogućim rješenjima, odnosno novim modelima reguliranja isplate tih naknada. Ona kaže da trenutno županije imaju propise koji se bitno razlikuju, a naknada koju će dobiti ovisi od toga gdje rodilja živi. Postoji i nesigurnost primjene tih propisa zato što se prava mijenjaju godišnjim odlukama županija. Tako, iako u zakonu stoji pravo rodilje na naknadu, ne znači da će je i dobiti u toj godini ako nema dovoljno novca u proračunu.

Smatra da bi se trebalo ići na rješenje, jedinstveno na razini Federacije BiH, da bi sve rodilje imale jednaka prava. Planira se formiranje fonda za isplatu porodiljnih naknada, koji će se puniti na način da se omogući redovna isplata, jedinstvena za rodilje bez obzira na mjesto stanovanja.

Okrugli stol o izjednačavanju porodiljnih naknada u FBiH organizirao je Klub zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Danas je precizirano da je Klub zastupnica ranije podnio inicijativu za izjednačavanje prava porodiljnih naknada u FBiH, o kojoj bi se zastupnici trebali izjasniti na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

(Fena)

1 komentar

  • Ajde neće li djeca u Hecegovini dobiti svoje novce i da mogu bar nešto kupiti od visokih troškova za djete i djecu.
    a trebalo bi dati i.poticaje na djecu da nam bar ovi sto rade.roditelki ostanu doma sa djecom.

Komentiraj: